НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правила при отглеждането на сакъзчета

Правила при отглеждането на сакъзчета

0
Как се отглеждат сакъзчета? Основни правила
Правила при отглеждането на сакъзчета

Как се отглеждат сакъзчета? Идеални са за саксии на балкони и външни прозорци. Обичат много чист въздух, така че избягвайте да ги слагате на закрито.

От май до октомври, когато е периодът им на цъфтеж, могат да се видят на много балкони, огради и прозорци на къщи и апартаменти. Дългите крехки издънки правят този вид подходящ за отглеждане в саксии на слънчеви места, като обикновено се предлагат в бяло, розово, червено и лилаво.

Размножават се лесно чрез резници в края на лятото.

Тъй като сакъзчето цъфти най-добре на възраст от една до две години, по-старите растения могат да се изхвърлят и да се засадят нови, получени от техните резници. Ако спазвате следните пет правила за засаждането и отглеждането им, лесно ще се превърнат в разкошни кралици на вашия балкон.

Как се отглеждат сакъзчета?

Правилното време за размножаване чрез резници е средата на август, когато е достатъчно топло, за да могат растенията да се вкоренят и да пораснат до зимата. Резниците всъщност могат да се вземат по всяко време на годината, дори през зимата, но тогава отнема повече време, за да се вкоренят.

Растението майка, от което се вземат резниците, трябва да е здраво, силно и добре развито. Болните и слаби растения с удължени, тънки стъбла трябва да се избягват, защото освен че са слабо вкоренени, те дават и некачествени растения, които никога не могат да достигнат тези, които са развити от здрави резници.

Отрежете резниците с остър нож, а не с ножици.

Разрезът трябва да бъде точно под коляното (удебеляване на стъблото), тъй като там се намира най-високата концентрация на растителни xормони, необходими за образуване на нов корен. Отстранете листата от долната част на резниците, за да не изгният в субстрата. Резниците трябва да са дълги около осем сантиметра, но по-важното е да имат три добре развити пъпки.

За вкореняване може да използвате вода, пясък, фин чакъл до градински компост. Препоръчва се използването на смес от пясък и торф. Важно е основата да задържа добре водата, но да няма прекомерна влага. Съдържанието на хранителни вещества не трябва да е високо, тъй като всички хранителни вещества, необходими за образуването на корени, се намират в стъблото.

За вкореняване на резници може да се използва обикновена саксия, но е препоръчително да е глинена, защото е пореста и не задържа твърде много влага в субстрата, което може да причини загниване на меките части.

Докато резниците още не са се вкоренили, листата отделят вода в заобикалящата атмосфера, а ако въздухът в помещението е сух, има опасност от увяхване на резниците и по-бавно вкореняване. Затова се препоръчва да се осигури висока влажност, която най-лесно се постига чрез покриване на саксията с найлонов плик.

Вижте още: Съхранение на зелен лук за зимата

Зазимяване

Стаята, в която растенията прекарват зимата, трябва да е светла и студена. Температура около пет градуса не позволява на растението да расте, а това е добре, защото в противен случай биха пуснали издънки, които биха забавили летния цъфтеж.

През зимния период сакъзчетата трябва да се поливат много малко. През февруари или март те се пренасят в по-топло помещение и се започва с подхранване и поливане, за да се запазят добре развити растенията до началото на сезона на засаждане.