НАЧАЛО ЗДРАВЕ Полезни свойства на чая от черничеви листа

Полезни свойства на чая от черничеви листа

0
Лечение с черничеви листа: Кога се прилага и кога не?
Полезни свойства на чая от черничеви листа

Лечение с черничеви листа се прилага при редица заболявания. Съдържат минерали и витамини, които помагат за предотвратяване на диабет, настинка и проблеми с кръвоносните съдове. Имат 25 пъти повече калций от млякото, 10 пъти повече фибри от зеления чай и повече желязо от спанака!

Лечение с черничеви листа и полезни свойства на чая

Минерали и антиоксиданти

Съдържа желязо, калций и цинк, бета каротин и аскорбинова киселина. Антиоксидантите помагат за елиминирането на свободните радикали.

Кръвна захар

Чаят от листа на черница е изключително полезен за хора с диабет, но също и за тези, които са предразположени към това заболяване.

Холестерол

Според “BioMed Research International” прахът от листа на черница помага за понижаване на нивата на триглицеридите и холестерола. Чаят от листата на черница помага за понижаване на холестерола и триглицеридите.

Противовъзпалителни ефекти

Проучване, публикувано в “Journal of Functional Foods”, обобщава факта, че възпалението, причинено от хронични заболявания, може да се лекува с листа от черница.

Симптоми на настинка

Чаят от черница се използва за лечение на черния дроб и свързаните с него заболявания. Лекува главоболие, кашлица, болки в очите и възпалено гърло. Противодейства на развитието на бактериални щамове.

Загуба на тегло

Чаят от черница предотвратява усвояването на въглехидратите. Помага на тялото да елиминира въглехидратите и нишестето от тялото. Намалява глада чрез понижаване на кръвната захар. Това води до отслабване.

Кръвоносни съдове

Чаят от черница помага за намаляване на риска от атеросклероза, като намалява окисляването на холестерола в кръвоносните съдове. Това се дължи на наличието на флавоноиди и кверцетин в листата на черницата.

Магнезий

Магнезият е от съществено значение за функционирането на нервите, мускулите и поддържа сърцето здраво. Повишава енергийния метаболизъм, поддържа здрави костите, подпомага имунната система, контролира нивата на кръвната захар и поддържа нормално кръвното налягане.

Диабет

Чаят от черница предотвратява диабета, като ограничава големи количества монозахариди. Проблемите с теглото също намаляват, тъй като блокира навлизането на нежеланите излишни захари в кръвта. Листата на черница предотвратяват диабет тип 2, като поддържат контрол върху кръвната ви захар.

Атеросклероза

Чаят от листата на черница помага да се предотврати натрупването на богати на холестерол плаки в артериите. Ограничава окисляването на LDL холестерола.

Съдържа витамин В2

Наличието на витамин В2 подпомага производството на червени кръвни клетки, управлява тяхното възпроизвеждане и растеж, производството на енергия, контролира функцията на щитовидната жлеза, премахва акнето, поддържа здравето на нервната система, очите, стимулира усвояването на минерали, поддържа храносмилателния тракт здрав.

Зрение

Чаят от черница има високо съдържание на витамин А, който помага за подобряване на зрението. Предотвратява влошаването на зрението и дегенерация на ретината.

Освен това помага за намаляване на тъмните петна по кожата. Кожните проблеми могат да бъдат лекувани чрез накисване на листа от черница за около тридесет минути в гореща вода. Освен това стимулира растежа на косата и я прави здрава.

Антиоксидант

Чаят има антидиабетни ефекти и антиоксидантни свойства и понижава холестерола и възпалението. Антиоксидантите, като бета каротин и аскорбинова киселина, помагат за предотвратяване на увреждане на клетките, причинено от свободните радикали. Рискът от рак може да бъде елиминиран чрез консумация на храни и напитки, богати на бета-каротин.

Хранителен

Сокът от черница съдържа антиоксиданти, витамини и минерали. Има и лечебни свойства. Подобрява кръвообращението и понижава кръвното налягане, което води до по-нисък риск от образуване на кръвни съсиреци и инсулти. Признаците на анемия могат да бъдат премахнати с чай от черница.

Полезен за кръвта

Чаят от черница стимулира кръвообращението и пречиства кръвта. Успокоява нервите и обогатява кръвта. Пречиства черния дроб и укрепва бъбреците. Освен това ускорява процеса на възстановяване. Намалява лошия холестерол и предотвратява блокирането на притока на кръв, което помага за предотвратяване на инфаркти и инсулти. Повишава имунитета.

Странични ефекти

Ниска кръвна захар

Кръвната захар може да се понижи чрез пиене на чай от черница. Понижаването на кръвната захар води до глад, главоболие, треперене, замъглено зрение, виене на свят, прекомерно изпотяване и объркване. Говорете с Вашия лекар, ако получите тези нежелани реакции, докато пиете чай от черница.

Лекарствени взаимодействия

Тези, които приемат лекарства за диабет, трябва да избягват консумацията на чай от черница. Лекарството може да взаимодейства с чая, да намали нивото на кръвната захар под нормалната граница. Преди да пиете чай от черница, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Алергични реакции

Ако контактът със стъблата или листата и сока на дървото причинява дразнене на кожата, тогава не консумирайте този чай. Незабавно потърсете лекарска помощ, ако почувствате ускорен пулс, затруднено дишане, хрипове и подуване.

Вижте още: Алкални храни

Ефекти върху бъбреците

Хората с бъбречни проблеми могат да изпитат дискомфорт поради високото наличие на калий. Затова е най-добре да избягвате чая от черница, ако имате проблеми с бъбреците.

Противопоказания

Бременните жени, тези, които кърмят или тези, които ще бъдат подложени на операция през следващите две седмици, трябва да избягват чая от черница.