НАЧАЛО ЗДРАВЕ Лечебни свойства на цветовете от глог

Лечебни свойства на цветовете от глог

0
Цветове от глог: За какво са полезни и как да ги използвате?
Лечебни свойства на цветовете от глог

Цветове от глог – съдържат кратегинова киселина, урсолова киселина и олеанолова киселина, флавоноидни производни, амини, летливо масло, танини и минерални соли. Най-полезни са за здравето на сърцето.

Действат тонизиращо върху сърдечния мускул, което води до повишаване на способността му да се съкращава и изпомпва кръвта в тялото. Много е интересно, че това свойство се потвърждава с две други забележителни и положителни свойства върху болното сърце:

  • разширяват се коронарните артерии, което води до по-добро оросяване на сърцето
  • пести се консумацията на кислород от миокарда

Поради своите антиаритмични свойства, глогът може дори да подобри някои нарушения на сърдечния ритъм. Не бива да се забравят и два други важни ефекта на препаратите от глог, а именно понижаването на общото кръвно налягане и седативния ефект на централната нервна система.

Прах от цветове от глог

Цветовете на глога, събрани в края на май и началото на юни се изсушават на тънък слой на сянка. Смилат се в кафемелачка. Консумира се на празен стомах, но преди да се погълне с вода, се държи под езика за няколко минути.

След инфаркт

Експерименталната медицина е заключила, че глогът, прилаган след инфаркт на миокарда, насърчава реваскуларизацията на сърдечния мускул, регулира нивата на кръвното налягане и спомага за увеличаване на размера на кръвоносните съдове, които хранят сърцето.

Консумирайте по 1 чаена лъжичка прах от цветове на глог 3 пъти на ден в продължение на поне 3 месеца. Проучвания в Китай показват, че лечението с глог намалява нивата на холестерола в кръвта с до 40%. Същото лечение има благоприятен ефект при лечението на артериит, включително облитериращ артериит.

Приемайте 3-4 чаени лъжички прах дневно в 48-дневен курс, последван от 7-дневна почивка. При нарушения на сърдечния ритъм максимален ефект може да се постигне чрез използване на прах от цветове и плодове. При тежки аритмии лечението трябва да продължи още 3-4 седмици след пълното изчезване на неприятните симптоми.

Приемайте по 1 чаена лъжичка прах от цветове и плодове от глог, 4 пъти на ден в продължение на 6-12 месеца.

Хипертония, колебания на кръвното налягане

Хората с висока степен на нервност, които изпитват изблици на гняв, могат да консумират цветовете на глога с по-силни успокояващи билки: жълт кантарион, хеноподий.

Вижте още: Ползи за здравето от содата

Приемайте по 1 чаена лъжичка прах от цветовете и плодовете на глог (смесени в равни пропорции), 4 пъти на ден, в продължение на минимум 6 месеца.

Предпазни мерки

При лечение с цветове от глог много рядко могат да се появят симптоми като хипотония или брадикардия, като в този случай лечението трябва да се преустанови и да се консултирате със специалист.

Преди употреба на билкови лекове, винаги се консултирайте с личен лекар!