НАЧАЛО ЗДРАВЕ Боровите шишарки се използват за приготвяне на различни лечебни рецепти

Боровите шишарки се използват за приготвяне на различни лечебни рецепти

0
Рецепти с млади шишарки: Полезни за здравето
Боровите шишарки се използват за приготвяне на различни лечебни рецепти

Рецепти с млади шишарки – помагат в борбата със смъртта на мозъчните клетки. Тинктурата се използва за предотвратяване и лечение на инсулт, но не в началния стадий на заболяването, а след стабилизиране на състоянието на пациента до безопасно ниво.

Полезните лечебни свойства на боровите шишарки са известни от незапомнени времена.

От шишарки може да се приготви чай или тинктура или и да се потопят в буркан с мед.

Състоянието на недостатъчно производство на хормони на щитовидната жлеза се нарича хипотиреоидизъм. Най-честата причина за хипотиреоидизъм, всъщност е хроничното автоимунно възпаление на този орган.

За хората, които страдат от това състояние, природната медицина препоръчва следната проста рецепта само от две съставки, които можете да получите много лесно.

Необходими съставки:

  • 15 млади шишарки
  • 50 мл домашна ракия

Приготвяне:

През пролетта наберете 15 млади шишарки (3-5 см.). Смелете ги възможно най-фино. Залейте ги с 50 мл качествена водка или домашна ракия и ги оставете в затворен буркан за десет дни. След това прецедете течността.

Начин на употреба:

Приемайте по пет капки три пъти на ден. Курсът трябва да продължи три седмици.

Борът отдавна се използва в народната медицина при лечение на ревматизъм и за пречистване на дихателните органи, както и при лечение на кашлица и белодробни заболявания и хипотиреоидизъм.

Борът е едно от най-разпространените иглолистни дървета и всички части на това дърво имат лечебни свойства. Най-ефективен е, когато лечебните му части се събират през пролетта.

Лечебно действие имат боровите иглички, младите филизи, младите шишарки, смолата и боровата кора. Игличките се използват пресни, тъй като при сушене се губи витамин С, на който е богато това иглолистно дърво. Малко хора знаят, че лечебната сила на игличките е до 80 процента по-голяма, ако се счупят на по-малки части.

Борови шишарки за зимата

Шишарките се използват, докато са млади, с големина 3-5 см, тъй като по-нататъшното им узряване придобива дървесна форма и те губят всичките си лечебни свойства.

Залейте ги с вода да ги покрие и след това ги варете 20 минути в затворен съд. Трябва да престоят 24 часа. Добавете захар 1:1 и сварете като обикновено сладко. Приемайте по една чаена лъжичка мед три пъти на ден за укрепване на имунитета при настинка, грип и респираторни заболявания.

Вижте още: За какво е полезен чаят от смокинови листа?

За чисто и здраво лице

Ще забележите, че е много полезен за почистване на кожата, така че ако го пиете всеки ден в продължение на 10 до 14 дни, пъпките и малките мимически бръчки ще изчезнат от лицето ви.

Не се колебайте да приготвите тези лечебни рецепти с млади шишарки!