НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правила при отглеждането на краставици

Правила при отглеждането на краставици

0
Успешна реколта от краставици: Съвети за подхранване и поливане
Правила при отглеждането на краставици

Успешна реколта от краставици ще имате, ако ги подхранвате и поливате правилно. Ако те растат сочни и гладки, това означава, че условията им харесват. Ако са криви и лишени от сочност, това означава, че не ги поливате достатъчно. Крушовидна краставица, удебелена в долната част, сигнализира за недостиг на калий.

Тънките краставици в средата изискват по-добро опрашване или ги поливате с твърде студена вода.

Краставиците са едни от любимите продукти на много хора. Кой не обича да се поглези с тези сочни, хрупкави и ароматни зеленчуци! Но те са капризни и взискателни.

Краставиците се нуждаят от калий, азот и фосфор за растеж. Да не забравяме за калция и йодния разтвор.

Важно е да се подхранват правилно и да се поливат редовно.

Водата, с която поливате краставиците, трябва да е престояла.

Ако не можете да поливате редовно краставиците, поставете от двете страни на леглото ивици сфагнум мъх с ширина около 10 сантиметра. Този мъх перфектно привлича влагата, която “споделя” със съседите в градината. Между другото, ще помогне за предпазване на краставиците от болести, тъй като има бактерицидни свойства.

След появата на 3 или дори 4 листа краставиците трябва да се третират със следния разтвор: 30 капки йод, кофа с вода, 1 литър мляко и 20 грама домашен сапун. Пръскането с този разтвор може да се извършва на всеки 10 дни.

Можете да приготвите разтвор и без мляко. Нуждаете се от 1 чаена лъжичка йод и 2-3 супени лъжици сапун, разредени в кофа с вода. Веднъж на 7-10 пръскайте краставиците. А, ако вали, тогава на всеки 3 дни!

Можете и трябва да пръскате и поливате краставиците с разтвор на суроватка: 1 литър суроватка на 5 литра вода.

И още един метод: от вечерта накиснете 100 грама мая в кофа с вода. На сутринта добавете една чаена лъжичка йод и пръскайте с този разтвор краставиците на всеки 2 седмици.

Вижте още: Съхранение на зелен лук за зимата

Подхранвайте краставиците постепенно, в малки количества, но често. Това ще насърчи по-доброто усвояване на хранителните вещества. Торовете е най-добре да се прилагат в течна форма, чрез поливане. Това трябва да се направи след поливане или дъжд, вечер или при облачно време.

Реколтата от краставици ще бъде успешна, ако им осигурите достатъчно калий, калций, азот и фосфор.

Следвайте съветите в статията и ще успеете да отгледате невероятни краставици!