НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Не позволявайте критиката на околните да ви въздейства!

Не позволявайте критиката на околните да ви въздейства!

0
Обидите и лошото поведение разрушават самочувствието ни
Не позволявайте критиката на околните да ви въздейства!

Обидите и лошото поведение на околните могат да повлияят на самочувствието ви. Днес ще разберете как да се предпазите от тях.

Според Зигмунд Фройд човек, който не е груб, няма проблеми и всички го обичат, най-вероятно е умрял. Това означава, че не можете да се застраховате от чуждия негативизъм, винаги ще го има, но вие избирате доколко ще повлияе на живота ви, както и как ще реагирате.

Хората са емоционални същества и често критикуването, осъждането или обиждането на други хора може да ни доведе до отчаяние, дискомфорт и да разруши самочувствието ни. Конструктивната критика от близък човек, на когото имате доверие, трябва да бъде приета, но обидите в общуването могат да се превърнат в отровни стрели. Човекът, който ви обижда, има само една цел, да ви нарани. Фройд е казал: „Силният човек никога не поема тежестта на изявленията на други хора“.

Как всъщност да се противопоставите на обидите и лошото поведение?

Не спорете, а кажете „да“ на всяко негативно предположение на човека. Силата на спокойното „да“ е в състояние да разсее всеки психологически натиск, защото вие просто лишавате човек от възможността да ви нарани и не се защитавате, доказвайки обратното, а просто обезценявате всяка негова атака, лишавайки врага от цел.

Освен магическото „да“, за да се предпазите от обидите, е важно да развиете самочувствие. Не позволявайте спокойствието ви да зависи от външна оценка. Здравото самочувствие е оценка на самия себе си, а мнението на околните често е повърхностно, понякога омаловажаващо и целящо да ви обиди.

Вижте още: Ментата лекува и привлича изобилие

Фройд е казал: „Ако всички хора съдят само себе си, а не другите, грубостта ще изчезне като феномен”.

Единственият начин да се предпазите от хората, които са склонни да обиждат, е да се дистанцирате напълно от тях. Уважавайте себе си – не позволявайте на токсичните хора да ви крадат енергията. Обградете се с позитивни хора, които ви обичат, уважават и подкрепят, защото вие го заслужавате!