НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Тор за краставици и домати

Тор за краставици и домати

0
Как да предпазим доматите, като ги подхраним едновременно?
Тор за краставици и домати

Как да предпазим доматите и краставиците от болести, като едновременно с това ги подхраним? Днес ви представяме една проста рецепта за многофункционален тор, който можете да използвате и за други градински култури.

Млякото и суроватката са много полезни за растенията. Тези продукти съдържат достатъчно количество азот, калий, калций, магнезий, желязо и фосфор. Освен това те са в състояние да подобрят състоянието на почвата и да създадат благоприятни условия за развитието на кореновата система на растенията. Благодарение на млечнокиселите бактерии, които освен че отделят полезни вещества, подобряващи подхранването и развитието на растенията, потискат и развитието на различни болести.

Необходими съставки:

  • 1 л мляко или суроватка
  • 10 л вода

Начин на приготвяне:

Разредете суроватката в 10 л вода и изсипете получения разтвор в корените върху влажната почва.

Кореновото подхранване трябва да се извършва 2-3 пъти на сезон, десет дни след засаждането, след това две седмици по-късно и по време на плододаване.

Как да предпазим доматите и краставиците?

Вижте още: Домашен тор за цветята

С този разтвор може да се пръскат и листата, за да се подобри защитата на растенията срещу болести. Разбира се, млечнокиселите бактерии няма да живеят дълго на повърхността на листата, но филмът, който ще се създаде върху тях, ще предотврати проникването на патогени. Третирането на листата може да се прави веднъж на 7-10 дни за предотвратяване на фитофтора по доматите и мана по краставиците, както и други заболявания.