НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Съвети за богата реколта от тиквички

Съвети за богата реколта от тиквички

0
Какви торове обичат тиквичките? Полезни съвети при отглеждането
Съвети за богата реколта от тиквички

Какви торове обичат тиквичките? Буквално ще бъдете затрупани от реколта, ако използвате двете рецепти, които ви предлагаме в тази статия. Растенията цъфтят обилно, успешно плододават и не боледуват. Прибраните зеленчуци се съхраняват дълго време.

Дори начинаещ градинар знае, че отглеждането на тиквички е лесна задача. Семената ще покълнат във всяка плодородна почва. В същото време самото растение ще даде поне няколко плода. Но защо да не получите повече?

И така, нека да разберем какво обичат тиквичките и какво не. Първо, те се нуждаят от много светлина, в противен случай започват да се разболяват от брашнеста мана. Изборът на място за засаждане е много важен. Второ, тиквичките, както всички тикви, се нуждаят от достатъчно вода.

Какви торове обичат тиквичките?

Най-важното нещо при отглеждането на тиквички е подхранването с органични торове. Те обожават азота.

Такова подхранване може да се направи още от момента на появата на втория истински лист и след това на всеки 10-12 дни преди цъфтежа.

Пилешки тор

За да го приготвите, ще ви трябват 1 кг пилешки тор на 10 литра вода. Разбъркайте разтвора и оставете да се накисва за 2 часа.

След това разтворете 1 литър от концентрата в 10 литра чиста вода. Изсипете по един буркан на всеки корен.

Железен сулфат и лимонена киселина

Тиквичките са сред културите, които натрупват нитрати. Такива зеленчуци не само са вредни, но и не се съхраняват добре. Пръскайте растенията веднъж седмично с разтвор на хелатно желязо.

Вижте още: Тор за краставици и домати

Можете да го закупите готов или да си го направите сами. За да го направите, разтворете 1 ч. л. железен сулфат и 1 с. л. лимонена киселина в кофа с вода. Пръскането на растенията с този разтвор нормализира азотния метаболизъм и предотвратява натрупването на азотни съединения – нитрати.

Сега знаете как тиквичките да се развиват добре и да дадат много плодове, без да натрупват нитрати.