НАЧАЛО ЗДРАВЕ Домашна напитка за добро здраве

Домашна напитка за добро здраве

0
Здравословна домашна напитка с ябълков оцет
Полезна напитка с ябълков оцет

Здравословна домашна напитка с ябълков оцет помага да останете здрави в продължение на много години. Консумирайте я редовно.

Ябълковият оцет, куркумата, джинджифилът и медът са едни от продуктите, които поддържат нашето здраве. Поотделно продуктите са много полезни, но заедно те представляват най-добрата комбинация за вашето здраве.

Съставки:

  • 1 ч. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. мед
  • 1 чаша вода
  • 1/2 ч. л. куркума
  • 1 малко парче пресен корен от джинджифил

Приготвяне:

Кипнете водата и добавете джинджифила. Варете за 10-15 минути. Добавете куркумата, меда и ябълковият оцет. Разбъркайте добре. Ако напитката е твърде концентрирана за вас, добавете лимон или вода.

Можете дори да си направите студена напитка, като добавите няколко кубчета лед.

Ползи от напитката:

Помага за потискане на апетита

Тази комбинация може да ви помогне да отслабнете, защото ябълковият оцет потиска апетита. Медът помага за контролиране на лептина (хормон на ситост) и грелина (хормон на глада).

Медът също така стимулира производството на друг хормон, потискащ апетита, пептид YY.

Облекчава гаденето

Знаете ли, че куркумата и джинджифилът са стари природни лекове срещу гадене? И всичко това е заради активните съединения, наречени гингероли, които се намират в джинджифила.

Комбинацията от тези продукти помага за облекчаване на гаденето и повръщането при бременност или химиотерапия. Куркумата от своя страна съдържа куркумин, който лекува храносмилателните проблеми и лошото храносмилане, които съпътстват гаденето.

Детоксикация на черния дроб

Черният дроб е един от най-усилено работещите органи в човешкото тяло, така че е добре от време на време да му осигурявате някаква подкрепа. Куркумата, джинджифилът и ябълковият оцет ще ви помогнат за това. Ябълковият оцет почиства черния дроб от токсини, гингеролът и куркуминът го предпазват от болести.

Подобрява здравето на червата

Здравите черва означават здраво тяло. Мощната комбинация от съставки помага за поддържане на чревния бактериален баланс. Медът и ябълковият оцет са пребиотици, така че подпомагат растежа на полезните бактерии.

Куркумата, от друга страна, подобрява функцията на чревната бариера. По този начин сместа позволява на червата да си свършат работата по най-добрия начин.

Облекчава артрита

Куркумата и джинджифилът имат противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат много полезни при възпаление на ставите или артрит. Екстрактът от джинджифил намалява болката в коляното, свързана с остеоартрит. Що се отнася до куркумата, експертите казват, че тя не е много по-ниска от ибупрофена по отношение на ефективността.

Бори се с бактериите

Антимикробните средства са особено полезни при чревни инфекции и кариес. Тази комбинация е една от най-полезните в това отношение, благодарение на антимикробните свойства на куркумина, гингерола, ябълковия оцет и меда.

Освен това медът помага за укрепване на имунната система, което прави лека още по-съвършен.

Помага за намаляване на риска от диабет

Диабетът е сериозно заболяване, което може да причини много здравословни усложнения като: бъбречна недостатъчност, сърдечни заболявания, увреждане на нервите и намалено зрение. Но тази невероятна смес може да ви помогне да намалите риска от развитие на диабет.

Проучванията показват, че пиенето на ябълков оцет преди хранене може да понижи постпрандиалната глюкоза (постпрандиалната кръвна захар), дори ако храната е богата на въглехидрати. Това е доста изненадващо, тъй като въглехидратите са тези, които карат нивата на кръвната захар да скачат.

Медът помага за увеличаване на секрецията на инсулин и подобрява усвояването на глюкозата от черния дроб. Така че използването на тези две съставки заедно ще ви помогне да подобрите контрола на кръвната захар.

Вижте още: Масло от бъз

Джинджифилът подобрява инсулиновата чувствителност и защитава клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. Ето защо помага за подобряване на усвояването на глюкозата в тъканите.

Последният компонент, куркумата, поддържа функцията на клетките на панкреаса, отговорни за производството на инсулин.

Пийте тази здравословна домашна напитка и болестите ще ви заобикалят!