НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ползите от дюлите за здравето

Ползите от дюлите за здравето

0
Защо да консумираме дюли редовно? Полезни свойства
Полезни рецепти с дюли

Защо да консумираме дюли редовно? Дюлите съдържат изобилие от много здравословни и качествени съставки, които укрепват и подобряват здравето ни.

Използват се в народната медицина от десетилетия, основно за облекчаване на кашлицата и успокояване на стомашни разстройства.

Лечебен е самият плод, но също и семките и листата. Дюлята може да се яде прясна, но от нея се правят сокове, компоти и сиропи, които са еднакво ефективни за премахване на много здравословни неразположения.

Плодовете от дюля са богати на витамини и минерали.

Съдържат витамин С в големи количества, дори повече, отколкото може да се намери в лимона, витамини В1, В2, ниацин, каротин, калций, магнезий, калий, мед, натрий, цинк, желязо, манган, натрий, хлор и сяра.

Освен това съдържат протеини, диетични фибри и въглехидрати.

Най-лечебната част от дюлята са семките, от които се прави чай. Когато се оставят във вода, отделят слуз, която решава проблемите с кашлицата и пречистват дихателната система.

Освен това те съдържат големи количества амигдалин или витамин В17, който има противоракови ефекти. Семките също са богати на мазнини, танини, пектин, захари.

Благодарение на танините и слузта, дюлите влияят благоприятно на чревната функция и предпазват от инфекциозни заболявания. Пектинът има благоприятен ефект върху кръвоносната система, помага за понижаване на кръвното налягане и осигурява защита срещу радиоактивното излъчване.

Защо да консумираме дюли и сок от тях?

Сокът от дюля лекува кашлица, астма и диария, докато печената или варена дюля се препоръчва за хора с анемия, но и за лечение на възпаление на стомашната и чревната лигавица. Може да помогне и при обилна менструация.

Приготвяне на сок от дюли:

Вижте още: Масло от бъз

Измийте и настържете на ситно килограм дюли, след което ги прецедете през тензух. Изпийте сока веднага, тъй като се окислява бързо. Най-добре е да се пие преди хранене.

Приготвяне на чай от дюли:

Залейте семките на дюлите с вряла вода, оставете да престоят няколко минути и след това изпийте.