НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как да не се поддавате на гнева?

Как да не се поддавате на гнева?

0
Как да овладеем гнева? Лесни техники
Как да не се поддавате на гнева?

Как да овладеем гнева? Какви грешки не бива да допускаме?

Представете си, че стоите пред човек, който буквално кипи от гняв и ви крещи и всичко, което искате, е да му отговорите със същото. Единственият проблем е, че като се разкрещите в отговор, няма да подобрите ситуацията по никакъв начин. Как да се вземете в ръце и да се овладеете?

Нека да стигнем до дъното на отговорите на тези горещи въпроси и да разберем как да обуздаем гнева, коя е основната грешка и как да я поправим, като по този начин направим щастливи не само себе си, но и хората около нас.

Потискането на гнева определено е лоша идея.

В този случай вие просто казвате през зъби: „Всичко е наред“ и се опитвате да продължите. Добрата новина е, че това поведение крие гнева – но само от околните – емоциите ви само се засилват, като се опитвате да ги потискате.

Книгата “Антидот” на Оливър Брукман описва няколко преживявания, потвърждаващи, че хората, които крият емоциите си, ги преживяват много по-силно и по-дълго от тези, които не се колебаят да ги изразят. Ако се опитате да сдържите сълзите, те не изчезват, а желанието да избухнете в плач се увеличава.

Какво се случва в главата ни, когато се опитаме да потиснем изблик на гняв?

Спирате да изпитвате положителни емоции, но не и отрицателни. Вашата амигдала (частта от мозъка, която влияе на емоциите) започва да работи извън граница. Но най-интересното е, че ако вие ​​потискате емоциите и тези на вашия събеседник също се влошават. Веднага щом започнете да сдържате гнева си, кръвното налягане на опонента ви се повишава, което постепенно се превръща в постоянна неприязън към вас. Ако сте принудени да общувате дълго време, има шанс отношенията между вас да се развият в лоша посока, а това едва ли може да ви хареса.

Освен всичко друго, потискането на емоциите изисква определени волеви усилия, а силите, както знаете, са склонни да свършват. Ето защо хората, които често крият емоциите си, често се оказват в ситуации, в които по-късно трябва да съжаляват за казаното.

Сега някой ще си помисли: „Тъй като е вредно да сдържам гнева, ще трябва да го излея върху другите”.

Това също не е вярно.

Как да овладеем гнева?

Изливането на гнева само засилва емоционалния изблик. Разбира се, възможно е конструктивно да изразите недоволството си, но не трябва да изливате злоба върху събеседника си – гневът ви ще расте като снежна топка с всяка изречена дума.

Но тогава какво ще помогне? Можете да опитате да се отпуснете, но това ще помогне ли?

Ще помогне. Енергийните ресурси на мозъка ви са ограничени, така че ако превключите вниманието си към нещо друго, мозъкът вече не може да се концентрира върху постоянното и безполезно мислене за неприятни ситуации.

Какво знаете за маршмелоу тестът?

Дали на децата едно парче и ги оставили сами в стаята, като обещали накрая да им дадат две парчета, ако устоят и не изядат първото парче. Какви били резултатите? Децата, които успели да се въздържат и да не изядат маршмелоу, постигнали най-добри резултати в кариерата си в бъдеще и никога не са били в затвора.

Как децата са успели да не изядат маршмелоу? Много просто – разсеяли са се. Уолтър Мишел, автор на изследването, коментира:

„Децата намираха какво да правят: пееха, докосваха си ушите, играеха с пръсти или каквото намерят в стаята. По този начин те изгладиха вътрешния конфликт и елиминираха неприятната ситуация на чакане.“

Тази техника работи с други видове силни емоции, като например гняв.

Доста е трудно да се разсееш, когато някой истерично крещи право в лицето ти. Има обаче един начин.

Още веднъж си представете ситуацията в детайли. Някой стои на няколко сантиметра от вас и ви крещи. Наистина искате да отговорите със същото или с по-лошо.

Но какво, ако разберете, че този човек е загубил майка си вчера? Или преживява тежък развод, а вчера са му отнели правата за деца?

Най-вероятно няма да приемете гнева му толкова лично и може би дори ще му съчувствате.

Какво се промени? Просто предисторията, която си разказахте, промени представата ви за ситуацията.

Както казва Алберт Алис: “Вие не се обиждате от събитията, а от собствените си мисли.” Следващият път, когато се сблъскате със ситуация, в която някой започва да ви се изкарва извън контрол, просто си кажете: „Нямам нищо общо с това. Просто има лош ден.”

„Веднага щом промените възприятието си за дадена ситуация, мозъкът променя емоциите ви, свързани с нея.“

В една от книгите на Дейвид Рок е описан интересен експеримент. Професор Ошнер изследвал емоциите на хората с помощта на томограф. Била им показана една и съща снимка, която показвала плачещ мъж в близост до църква. Първоначално хората изпитвали съчувствие и тъга. Когато обаче им казали, че това са сълзи от радост и човекът е на сватба, емоциите на хората се променили коренно.

Професорът обяснява това обстоятелство с факта, че емоциите ни зависят от представите ни за света – щом променим представите си, се променят и емоциите.

Така, ако си кажете: „той просто има лош ден“, вашето възприятие за реалността ще се промени и отрицателните емоции ще бъдат заменени от положителни. Резултатът няма да закъснее. Проучванията, описани от Джеймс Грос в една от неговите книги, показват, че хората, които практикуват тези техники за заместване на гнева, имат повече приятели и близки контакти.

Освен това, тази техника ще ви позволи да се отървете от гнева, без да го потискате в себе си и следователно без да „експлодирате“ след това. Вече няма да се налага да съжалявате за думите, казани на някого в разгара на момента.

Не потискайте гнева. Може би другите не виждат проявите му, но усещат състоянието ви и отношенията ви все още ще се влошават.

Изразете причината за недоволството си спокойно и конструктивно.

Преоценете ситуацията, кажете си: “Той просто има лош ден.”

Вижте още: Хората със сини очи са уникални

Разбира се, има ситуации, когато опонентът ви умишлено ви ядосва и тогава не остава нищо друго, освен просто да се опитате да потиснете гнева в себе си. Все пак, понякога преоценката на ситуацията може да ви помогне да промените емоциите си и да замените чувствата на гняв със състрадание, съпричастност или разбиране.

Как да овладеем гнева?

Сега последната стъпка към поддържането на добри отношения е прошката.

Вие имате нужда от нея, а не вашият събеседник. Спомнете си старата поговорка: “Да сдържате гняв и негодувание срещу някого е същото като да пиете отрова, мислейки, че някой друг ще умре”.