НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ползи от яйцата за здравето

Ползи от яйцата за здравето

0
Защо яйцата са полезни и как да ги консумирате
Ползи от яйцата за здравето

Защо яйцата са полезни? Ще разберете това в днешната статия.

Мит, който продължава да съществува, е че жълтъците са вредни.

Истината е, че яйцата са не само източник на протеини, но съдържат и омега-3 мастни киселини, важни за сърцето. Но те съдържат и редица други много важни хранителни вещества.

Жълтъкът на едно голямо яйце съдържа около 186 милиграма холестерол. Поради тази причина много хора смятат, че е необходимо да се избягва консумацията на жълтъци и да се ядат само белтъци.

Истинската заплаха за сърцето са наситените мазнини. Те имат неблагоприятен ефект върху нивата на холестерола в кръвта.

Холестеролът от яйцата е полезен за организма.

Той произвежда тестостерон в тялото ни, благодарение на който имаме повече енергия и мускулна маса.

Проучване, проведено в университета в Кънектикът, показва, че жълтъкът намалява нивото на лошия холестерол (LDL). Според Американската сърдечна асоциация трябва да се консумират 300 mg холестерол дневно (едно яйце съдържа 185 mg).

Но това се препоръчва особено за хора, които имат нормално ниво на холестерол в кръвта. Не забравяйте, че е необходимо да се консултирате с лекар.

Важно е как приготвяте яйцата. Ако ги пържите в голямо количество мазнина и добавяте бекон, това не е начинът и вредите на здравето си.

Но, ако ги приготвите по здравословен начин (варене), всичко е наред.

Защо са полезни яйцата?

Те ви държат сити за по-дълго

След консумация на яйца бързо ще се почувствате сити. Това се дължи на факта, че яйцата съдържат голямо количество протеини и хранителни вещества. Идеално е да ги хапвате за закуска.

Полезни са при недостиг на желязо

Главоболието и умората са симптоми на недостиг на желязо. Жълтъкът е негов богат източник и има благоприятен ефект върху имунната система и метаболизма. Освен това свързва кислорода в кръвта.

Те съдържат витамини

Проучванията показват, че когато не консумираме яйца, можем да страдаме от дефицит на витамини А, Е и В12. Тези, които ги консумират редовно, получават 10-20% фолиева киселина, 20-30% витамини А, Е и В12.

Те не повишават кръвното налягане

Много изследвания твърдят, че няма връзка между консумацията на яйца и повишения риск от сърдечни заболявания. Именно наситените мазнини (в пържените храни) причиняват проблеми с кръвообращението.

Помагат да отслабнете

Благодарение на високото съдържание на протеини, яйцата засищат бързо. Те също така ускоряват растежа на мускулната маса и помагат за изгарянето на калории.

Те поддържат мозъчната функция

Холинът е хранително вещество, което има благоприятен ефект върху развитието на мозъка при фетуси, деца и дори възрастни хора! Яденето на яйца също ще ви осигури добра памет. Едно яйце съдържа 28% холин.

Предпазват очите

Рискът от развитие на катаракта е значително намален благодарение на консумацията на яйца. Добавете и спанак, и броколи, които съдържат лутеин и зеаксантин. Влияят положително на зрението ни през нощта, предпазват очите от слънчевата светлина и намаляват риска от развитие на катаракта с до 50%.

Източник са на най-висококачествени протеини

Протеините са основните градивни елементи на нашето тяло. Други важни източници на протеини са млечните продукти, месото и бобовите растения.

Предпазва костите ни

Яйцата са богати на витамин D, който е основна съставка за здравето на костите. Витамин D подпомага усвояването на калций. Проучванията показват, че яйцата трябва да се ядат редовно, за да се предотврати остеопороза.

Подобряват качеството на косата и ноктите

Вижте още: Домашен сироп за кашлица

Аминокиселините, сярата и много други минерали и витамини имат положителен ефект върху качеството на косата и ноктите. Освен това ускоряват растежа им.

Изводът е, че яйцата са вкусни и здравословни. Определено е добре да ги включите в ежедневната си диета. Но не забравяйте да се консултирате с лекар за това предварително.