НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Домашна царевица за зимата

Домашна царевица за зимата

0
Домашна царевица за зимата
Домашна царевица за зимата

Понякога в студено време много ни се иска кочан домашна царевица, но само един буркан консервирани зърна от магазина може да реши проблема. Ще ви покажем 2 страхотни начина за да съхранявате царевицата в нейната първокласна форма която е със запазени максимум витамини.

Първият вариант за дългосрочно съхранение на царевицата е замразяването. Тук обаче има няколко важни нюанса, така че сега ще говорим за тях подробно. Първо, най-добре е да замразите захарните сортове царевица. Ще се овкусят отлично варени и в салати. Можете да замразите както цели кочани, така и отделни зърна.

Второ, категорично не се препоръчва повторно замразяване на царевица. Тя рискува напълно да загуби всичките си вкусови и полезни свойства . Така че помислете внимателно колко царевица можете да използвате наведнъж. След това поставете зеленчука в торби и го изпратете във фризера.

Процес на подготовка

Подготовката на царевица за замразяване е доста проста. Отстранете всички излишни листа, изплакнете всяка глава и я подсушете. Едва след това можете да поставите всичко във фризера. Между другото, кочаните могат да бъдат нарязани на по-малки парчета. И дори увийте отделни кочани в стреч фолио.

По желание може предварително да сварите царевица. И вече в тази форма замразете. След това, след като го извадите от фризера, можете просто да загреете зеленчука според нуждите или да изчакате, докато се размрази напълно. След като царевицата се охлади, прехвърлете я в затваряща се торбичка и я поставете във фризера.

Консервиране на царевица е втори възможен вариант.

Съставки:

  • 1 кг царевица
  • 1 с. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • вода

Начин на приготвяне:

В случай на консервирана царевица, най-добре е да се даде предпочитание и на сладките сортове. Тази рецепта е предназначена за 1 кутия зеленчуци (3 литра), която съдържа около 5-6 малки царевични кочана.

Първо почистете, измийте и подсушете царевичните глави. Отрежете излишното от двете страни на кочана. Сварете точното количество вода за вашия брой буркани. Пригответе тенджера, в която ще стерилизирате бурканите с царевица.

Поставете стара, чиста кърпа на дъното на дълбока тенджера. Поставете буркани с царевица отгоре. Всеки буркан със зеленчуци се залива с вряща вода и се добавят по лъжица сол и захар. Стерилизирайте бурканите в тенджера на среден огън за 30 минути.

Вижте още: Най-вкусните мекици

Внимателно извадете бурканите от тигана и ги покрийте с капачки. Обърнете бурканите с капачките надолу и ги оставете на тъмно място за няколко дни. Такава царевица може да се съхранява около 2 години, но след отваряне на буркана е по-добре да не отлагате яденето на зеленчука.

Консервираната и замразена домашна царевица за зимата ще запази полезните витамини и любимия ви вкус. И както можете да видите, това е доста лесно и бързо. Но каква полза. Освен това ще бъде страхотно да спестите пари, ако имате собствена царевица за празнични салати у дома за Коледа или Нова година.