НАЧАЛО ЗДРАВЕ Сода за хляб и оцет: Полезна смес за различни здравословни състояния

Сода за хляб и оцет: Полезна смес за различни здравословни състояния

0
Сода и оцет за здрава кожа и коса
Ползи от содата за хляб и оцета

Сода и оцет в народната медицина се използват за здрава коса и кожа. Днес ще научите много полезна информация за тази комбинация.

Прави косата по-красива, по-силна, по-блестяща и по-еластична, а също така може да помогне в борбата срещу досадните гъбични заболявания.

Всичко, от което се нуждаете, е само супена лъжица сода за хляб и малко оцет. Първо изсипете содата в по-дълбока чаша и след това я залейте с малко оцет.

Както се очаква, тя ще реагира и ще започне да се пени, така че имате нужда от по-висока чаша, за да предотвратите преливането на пяната. Разбъркайте малко, за да се смесят съставките и да се разтвори содата, след което с получената смес можете да намажете краката, кожичките и всички други места, засегнати от гъбички.

Само за една седмица ще се отървете от всички гъбички. Тази комбинация е идеална за измиване на косата, както споменахме по-рано, а сега ще ви разкрием как и защо се използва за тази цел.

Разбира се, когато мием косата си, единственото, което искаме да постигнем, е да се отървем от мръсотията и омазняването, но въпреки това искаме тя да е по-здрава и да не “цъфти”.

Най-добрата характеристика на содата е, че е леко алкална и че също се състои от малки абразивни частици.

Тези два фактора работят заедно, за да разграждат мръсотията и мазнините много добре и да оставят косата ви безупречно чиста. Содата спада към “нежните” вещества и не би трябвало да създава проблем с кожата и косата.

Тези със суха коса и кожа след лечение със сода за хляб трябва да използват подхранващо масло като масло от жожоба или кокосово масло, за да възстановят необходимото количество масло, което все още е необходимо за еластичността на косата.

Точно като содата за хляб, ябълковият оцет има почистващи свойства.

Запазва свежестта на косата за дълго време.

Имате нужда от пластмасова бутилка, сода за хляб и малко вода. Сложете 4-5 супени лъжици сода за хляб в бутилката (от 400-500 мл) и я допълнете с вода.

Оставете достатъчно място в бутилката, за да можете да разклатите съдържанието и содата да се разтвори. Докато се къпете, първо намокрете косата си, разклатете бутилката и разпределете цялото съдържание върху косата, като избягвате върховете.

Втрийте добре и изплакнете обилно след една минута. След това нанесете разтвор от оцет и вода. Добавете 1 чаша оцет към 4 чаши вода и съхранявайте разтвора в спрей бутилка.

Вижте още: Домашна рецепта при хъркане

След като измиете косата си, изстискайте излишната вода, след което напръскайте цялата коса с приготвения разтвор. След това увийте цялата коса с найлонова торбичка (по желание) и разтрийте внимателно. Оставете да действа известно време, след което изплакнете. Миризмата на оцет изчезва за кратко време, но косата ви остава мека като памук.