НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Пастьоризиране на зимнини по нов начин

Пастьоризиране на зимнини по нов начин

Пастьоризиране на зимнините във фурната
Пастьоризиране на зимнини

Пастьоризиране на зимнините се прави с цел продуктите да издържат по-дълго време. По време на този процес бурканите се загряват до висока температура.

По време на този процес бурканите се загряват до висока температура. Обикновено това става в тенджера, чието дъно е покрито с кърпа. След това се пълни с вода до 3/4 от височината на бурканите и се варят. Много е важно бурканите да не са напълно потопени и да не се допират до стените.

В миналото нашите баби не са имали голям избор, но днес имаме уреди в кухнята, с които можем да пастьоризираме буркани успешно.

Сухото пастьоризиране на зимнините е много по-удобно. За целта можете да използвате фурна, която лесно достига температурата, необходими за унищожаване на микроорганизмите в нашите буркани. Има само едно условие – не трябва да поставяте фолио и ластици върху буркана.

Подгответе си тава, постелете я с кухненска кърпа, така че бурканите да не стоят директно върху нея. След това загрейте фурната на 120 градуса. Ако слагате топла зимнина в буркани, сложете ги в предварително загрята фурна. Ако вече са студени ги сложете в нея, докато се загрява. Това предпазва бурканите от счупване.

Вижте още: Домашен плодов сладолед

Бурканите се държат във фурната за 30 минути. След това не ги изваждайте веднага, а просто отворете вратата да изстинат за час. Тогава можете да ги приберете в мазето.