НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ноктите издават какво е здравословното ни състояние

Ноктите издават какво е здравословното ни състояние

0
Състоянието на ноктите говори много за здравето ни
Ноктите издават какво е здравословното ни състояние

Състоянието на ноктите показва дали страдаме от здравословни проблеми. Понякога е достатъчно опитен лекар да погледне ръцете на пациента и да разбере в каква посока да продължи прегледа.

Нашите пръсти говорят много за състоянието на тялото. Диагностиката на ноктите може да ви помогне да откриете проблемите в началния етап.

Идеалният вариант е нокътните плочки да са прави и леко блестящи, нежно розови. Погледнете ръцете си и преценете състоянието на ноктите си. Ако цветът се е променил или има вдлъбнатина, трябва да си уговорите среща с лекар.

Диагностика по ноктите: как да открием проблема в началния етап?

Бледи нокти

Обезцветените нокти могат да показват анемия или хронична сърдечна недостатъчност. Освен това бледите нокти често са признак за проблеми с черния дроб.

Бели нокти

Този цвят на нокътните плочки често говори за проблеми с черния дроб. Трябва да посетите лекар веднага, ако нокътните плочи са бели, а краищата са по-тъмни. Освен това хората с проблеми с черния дроб имат жълтеникави пръсти.

Жълти нокти

Основният виновник за жълтите нокти е гъбична инфекция. Ако не вземете мерки навреме, нокътните плочи ще се удебелят и напукат. Понякога жълтият цвят на ноктите сигнализира за псориазис или проблеми с щитовидната жлеза.

Сини нокти

Този цвят показва, че тялото не получава достатъчно кислород. В допълнение, синкавият цвят може да говори за проблеми с белите дробове и сърцето.

Напукани или нацепени нокти

Сухите или чупливи нокти, които се разделят на слоеве, могат да показват проблеми с щитовидната жлеза. Ако това е придружено от жълтеникав оттенък на нокътните плочки, това вероятно е причинено от проблеми с щитовидната жлеза.

Неравности по ноктите

Ако повърхността на нокътните плочки е покрита с вълнообразни или пунктирани вдлъбнатини, това може да е ранен признак на псориазис или артрит. Освен това промяната на цвета също е нормално явление.

Подути пръсти

Ако кожата около ноктите е подута или зачервена, най-вероятно имаме възпаление на ноктите. Освен това такива симптоми се появяват при други инфекции.

Тъмни линии под ноктите

Вижте още: Ползи от сока от целина

Това е сериозен сигнал, защото най-често се причинява от меланом.

Ако забележите проблеми с ноктите си, това е причина да се погрижите за себе си и да се консултирате с лекар. Не си поставяйте диагноза само въз основа на цвета на ноктите. Несъмнено всяко заболяване има редица симптоми, които трябва да имате предвид.

Бъдете здрави!