НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да дозреят зелените домати в домашни условия?

Как да дозреят зелените домати в домашни условия?

0
Бързо узряване на доматите

Изпробвали ли сте тези методи за бързо узряване на доматите? За да бъдат доматите по-вкусни и сочни, те трябва да са добре узрели. Можете да ускорите този процес.

Кога трябва да се берат доматите?

Има 3 етапа. Можете да ги различите по цвят:

  • зеленикав
  • жълто-кафяво или светло зелено
  • червените или жълтите се считат за узрели, а цветът им зависи от сорта

Доматите трябва да са отгледани до размера на сорта, а семената в тях трябва да са напълно развити. Малките зелени домати няма да могат да узреят в домашни условия.

Кога се берат?

Оберете ги, когато температурата през нощта падне под 5 градуса.

Бране на оранжерийни домати

По принцип всички оранжерийни домати трябва да бъдат обрани светлокафяви, за да могат да узреят у дома. Първата реколта трябва да се прибере в началото на юни, а късните сортове – в края на септември.

Доматите трябва да се берат на всеки 4-5 дни. Внимавайте да не са презрели, в противен случай вкусът им ще се влоши и те бързо ще се развалят. Те трябва да се събират в сухо време сутрин, докато слънцето не е огряло доматите. Трябва да ги отрежете с остри ножици, за да не повредите горния слой на домата.

Повредените плодове трябва да бъдат отделени. Здравите домати трябва да бъдат почистени от пясък и мръсотия и подготвени за узряване.

Методи за бързо узряване на доматите

  1. Температурата на въздуха в помещението трябва да бъде около 20-25 градуса. Те могат да бъдат подредени на рафтове, в кутии или кошници на редове. Необходимо е да се проверяват на всеки 5 дни. Вземете добрите и изхвърлете лошите. Можете да ускорите узряването на доматите. За да направите това, трябва да повишите температурата до 28 градуса, да сложите осветление и да поставите зрели ябълки между доматите. Те ще отделят специален газ, който ще ускори узряването на зеленчуците.

2. Зелените домати трябва да се поставят в кутия на 2-3 реда, отделяйки ги с хартия или пергамент. Отгоре трябва да покриете с капак, но не плътно, така че светлината и кислородът да преминават. Температурата на въздуха трябва да бъде 12-15 градуса, а влажността – 80-85 процента.

3. Узряване на доматите, докато още не са откъснати. Те трябва да бъдат изкопани направо с корена и след това окачени в сухо помещение с плодовете надолу. Храстите трябва да бъдат окачени на разстояние един от друг, така че да се проветряват добре.

4. Можете да използвате друг начин. Растението, заедно с почвата, трябва да бъде изкопано и поставено в кутия, която трябва да бъде поставена в оранжерия. Веднъж седмично те трябва да се поливат и да се откъсват узрелите домати.