НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Лесни начини за размножаване на орхидеи у дома

Лесни начини за размножаване на орхидеи у дома

0

Орхидеите са едни от най-красивите стайни цветя. Благодарение на цветовете и елегантния си външен вид, тези цветя са станали популярни по целия свят. Не е тайна, че отглеждането им не е най-лесната работа, камо ли размножаването им. И така, знаете ли кой е най-добрият начин за размножаване на орхидеи вкъщи?

Експертите биха казали, че това е много проста работа, но начинаещите може да мислят друго. Важно е да запомните, че е възможно само вегетативно размножаване на орхидеи вкъщи. За съжаление не е възможно отглеждане на растение от семена на орхидея.

Размножаване чрез разделяне

В този случай трябва да изчакате, докато новото растение образува корени и поне 2-3 листа. Корените трябва да са достатъчно силни, за да изхранват растението самостоятелно.

Ако сте сигурни, че новото растение вече е достатъчно силно, за да расте самостоятелно, можете да го пресадите отделно. Прехвърлете го в нова саксия със субстрат за орхидея и го полейте, поставете го на топло и светло място. Просто трябва да имате търпение, защото ще цъфне едва след една до три години.

Не всички орхидеи образуват нови растения, а само видовете Phalaenopsis, Vanda, Epidendrum и Dendrobium.

Размножаване чрез стъбло

Можете да размножите орхидеи от видовете Vanda и Phalaenopsis от стъбло. За да бъде процесът успешен, стъблото трябва да е с дължина най-малко 30 см. Също така е важно растението да има достатъчно корени, стърчащи във въздуха.

Такива орхидеи често имат апикална точка на растеж, която се удължава всяка година. На такива точки често растат спящи пъпки. След като отрежете такова стъбло и го засадите в субстрат за орхидея (и вземете малко почва от основната орхидея), издънката бързо ще пусне корени.