НАЧАЛО ЗДРАВЕ Направете си домашно масло от турта за здрави очи

Направете си домашно масло от турта за здрави очи

0

Туртата е цвете, което не само е прекрасна украса за градината, но и е много полезна за здравето. Можете да си приготвите маслен извлек от турта, който поддържа здравето на очите ви.

Събирането на цветове от турта трябва да се извършва през есента само при сухо време. По-добре е да направите това в слънчев ден следобед, тогава няма да има роса по цветовете. Също така е важно зелените листа и стъбла да не попаднат при набраните цветове. За да приготвите лек за очите, трябва да изберете ярко оранжеви и червени цветове, те съдържат най-голямо количество лутеин.

Напълнете буркан от 0,7 литра с листенца от турта. Загрейте до 70 градуса 0,5 литра слънчогледово, царевично олио или зехтин. Охладете маслото до температура от 50 градуса и залейте листенцата от турта.

След като маслото в буркана се охлади до стайна температура, затворете плътно капачката и оставете продукта за 10 дни на тъмно място.

След 10 дни екстрактът ще бъде готов. Съдържанието на буркана трябва да се прецеди през марля. Готовият маслен извлек от турта може да се използва в салати вместо обикновено растително масло.

Той съдържа огромно количество витамини за очите. Екстрактът съдържа лутеин, който помага на очите да се справят с негативните ефекти на ултравиолетовите лъчи. Редовната употреба на домашно приготвения маслен екстракт ще предотврати очните заболявания.