НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето как точно се проверява за рак на гърдата у дома

Ето как точно се проверява за рак на гърдата у дома

0
Самоизследване на гърдите у дома

Откриването на бучка на гърдата е шок за много жени. Но това не е непременно признак за рак на гърдата. В тази статия ще разберете как да си правите самоизследване на гърдите, за да откриете рака на гърдата в ранен стадий.

Бучките в гърдите обикновено не са опасни. Често се оказват фиброаденоми или кисти. Въпреки това, жените трябва редовно да преглеждат гърдите си, за да открият първите признаци на рак на гърдата. Колкото по-рано се открие рак на гърдата, толкова по-добри са шансовете за възстановяване.

Много случаи на рак на гърдата могат да бъдат открити от самите жени чрез съзнателно палпиране на гърдата. Въпреки че палпацията на гърдите не замества медицинските прегледи, тя може да повиши осведомеността за промените в гърдите. Ракът на гърдата може да се появи и при по-млади жени.

Това означава, че жените от всички възрасти трябва да проверяват гърдите си – веднъж месечно.

Самоизследването на гърдите не замества медицинската диагноза! Помага само за откриване на аномалии. След това те трябва да бъдат констатирани от лекар.

Най-доброто време за самоизследване на гърдите

Жените в пременопауза трябва да проверяват гърдите си 7 дни след началото на последната менструация. Защото към края на цикъла жлезистата тъкан на гърдите често е подута и твърда под въздействието на хормоните. Това може да ви заблуди, че имате бучка в гърдите.

По принцип условията на осветление трябва да са добри по време на самоизследването на гърдите. Огледалото също е полезно.

Ако искате да усетите гърдата добре, упражнявайте различен натиск с пръсти. Това ви позволява да усетите както областта под кожата, така и подлежащата гръдна тъкан.

Не се тревожете: гръдната тъкан е естествено възлеста – особено при младите жени. Това са млечните жлези. Следователно зоната около зърната е особено твърда.

  1. Промяна в размера на гърдите

Застанете пред огледалото и оставете ръцете си свободно покрай тялото. Променили ли са се размерът или формата на гърдите? Зърната горе-долу на същата височина ли са, както при последния преглед на гърдите ви?

Гърдите на повечето жени се различават по размер. Забележимите промени във формата и размера, обаче, могат да бъдат предупредителен знак.

2. Движете ръцете

Повдигнете и спуснете ръцете си една по една. Погледнете гърдите от различни ъгли в огледалото. Има ли необичайни вдлъбнатини, издутини или кожни гънки? Има ли зачервяване или възпаление, което не заздравява?

3. Опипайте гърдата, докато сте прави

Изправете лявата си ръка и поставете ръката си на тила. С показалеца и средния пръст на дясната си ръка опипайте лявата си гърда. Извършвайте кръгови движения с редуващ се натиск. Обърнете специално внимание на горната част на гърдите.

Първо продължете спираловидно отвън навътре към зърното. Сега отново опипайте гърдите в няколко линии отгоре надолу и отляво надясно.

Повторете това и за дясната гърда. Усещате ли необичайно твърди или неравномерни бучки в гърдите си?

4. Опипайте подмишниците

Повдигнете леко лявата си ръка встрани. Дръжте я отпусната. Сега използвайте пръстите на дясната си ръка, за да погладите с леки движения от подмишницата към гърдите. Усещате ли необичайно твърди или неравномерни бучки в подмишницата си? Има ли подуване?

Повторете с дясната подмишница.

5. Разгледайте зърната

Сега вижте зърната. Променил ли се е цветът на зърната? Забелязвате ли зачервяване?

Стиснете леко зърната между палеца и показалеца си. Не трябва да изтича течност, освен ако не кърмите.

6. Опипайте гърдите в легнало положение

Накрая легнете по гръб. Повторете сканиращите движения от стъпка 3, докато лежите. Този път обърнете специално внимание на долната част на гърдите.

Ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато преглеждате гърдите си:

  • Промени в размера и формата на гърдите
  • Необичайни вдлъбнатини, издутини и кожни гънки
  • Зачервяване или възпаление на гърдата или зърното, което не заздравява
  • Твърди и неравни бучки на гърдите
  • Бучки и отоци в подмишницата
  • Изпускане на течност от зърната

Редовното палпиране на гърдите може само да подпомогне ранното откриване на рак на гърдата. Въпреки това, то не замества медицинската диагноза или профилактичните медицински прегледи. Също така не трябва да се паникьосвате твърде бързо. В много случаи аномалиите са безопасни.