НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Мармалад от дюли

Мармалад от дюли

0
Мармалад от дюли

Освен компот, сладко или конфитюр, можете да приготвите и мармалад от дюли. Рецептата е проста, без желатин и без консерванти.

Мармаладът може да се съхранява в буркани за зимата. Но можете да го изсипете във формички и да го нарежете на парчета след това.

Мармаладът се приготвя като сладкото, с тази разлика, че се вари по-дълго време, след което се пасира. По желание получената паста се минава и през цедка за по-гладка текстура. Можете да го похапнете за закуска върху филийки хляб с масло. Но също така е идеален за пълнеж на празнични сладки.

Необходими продукти:

  • 1250 г почистени дюли
  • 1 кг захар
  • сокът от 2 лимона
  • 250 мл вода
  • 2 пръчки канела

Начин на приготвяне:

Първо сложете водата в тенджера и добавете лимоновия сок.

Измийте добре дюлите и ги подсушете, след което ги нарежете една по една на четвъртинки. Не изхвърляйте преградите, а от тях пригответе желе от дюли.

Нарежете дюлите на ситно и веднага ги сложете във водата с лимоновия сок. Така няма да имат време да се окислят. След това добавете захарта, пръчиците канела и ги разбъркайте. Сложете тенджерата на слаб до среден огън и варете, докато сиропът се редуцира.

Отстранете пръчиците канела и блендирайте дюлите. Минете пастата през цедка и ще получите фин и кремообразен мармалад.

Горещият мармалад от дюли изсипете във форма или в стерилизирани буркани. Затворете и ги покрийте с одеяло, за да изстинат бавно.

Можете да държите формата в хладилника.