НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Парени чушки с мед

Парени чушки с мед

0
Парени чушки с мед

Тези парени чушки с мед са много вкусни и сладки. Можете да ги сервирате като предястие и мезе или като гарнитура към обяда. Може би никога досега не сте ги правили по този начин, но са много вкусни.

Необходими продукти:

  • 5 кг чушки
  • 1,5 л вода
  • 1 л оцет
  • 2 ч. л. мед
  • 200 г захар
  • 100 г сол
  • 1 пакетче консервант (5 г)

Приготвяне:

Измийте добре чушките, подсушете ги, след което ги почистете от дръжките, сърцевината и семките. Ако чушките имат повредена част, отстранете я с нож. Сложете водата в голяма тенджера.

Добавете захарта, солта, оцета, меда и едно пакетче консервант. Разбъркайте и сложете на котлона да заври. Когато заври се слагат чушките на части.

Оставете ги за 1 минута, след което веднага ги извадете. Наредете чушките върху дървена дъска или голяма тава, за да изсъхнат добре.

Наредете ги в чисти, стерилизирани буркани.

Във врящата вода добавете консерванта.

Когато редите чушките в буркана, между всеки ред поръсете по малко черен пипер. Когато наредите чушките в буркана ги притиснете отгоре със специална решетка или с клечки за зъби във формата на Х, за да не излизат от буркана.

Залейте ги с горещата марината. След това отгоре сложете прозрачно фолио (целофан) на два пласта, фиксирайте с ластик, след което сложете капачката. Така трябва да престоят 24 часа на стайна температура, след което ги прехвърлете на тъмно и сухо място. Оставете да престоят още 1 месец.

Ако не желаете да използвате консерванти и добавки, направете следното: Затворете бурканите с метални капачки.

Сложете бурканите в студена фурна и я включете на 90 градуса, за да се пастьоризират за 90 минути. Изключете фурната и не я отваряйте, докато бурканите не изстинат напълно.

След като изстинат бурканите се съхраняват по описания по-горе начин. Така престояват 24 часа на стайна температура, след което още 1 месец на тъмно и сухо място.

Насладете се на сочните парени чушки с мед.