Осен за овкусяване на ястия, солта има и други неочаквани приложения. Ефективна е за почистване на повърхности. Може да се използва и за отпушване на канали и дезодориране на тоалетни.

Ако содата за хляб и белият оцет са ефективни за почистване на дома, то солта служи за отпушване на тръби.

Благодарение на абразивното си действие, солта може да премахне жълтите петна от тоалетната чиния. Освен че е естествено средство за премахване на петна, солта помага и за премахване на лошите миризми и за отпушване на канали.

Ако тоалетната ви е запушена и мирише лошо, използвайте сол. Просто изсипете чаша сол, оставете я да действа няколко минути и пуснете водата.

За да предпазите тоалетната си от запушване, веднъж месечно изсипвайте супена лъжица сол в съд с вряща вода. Оставете да действа 15 минути и изплакнете. В допълнение, врящата вода също е ефективна за отпушване на канала на тоалетната, стига запушването да не е голямо.

Можете да излеете кофа вряла вода в тоалетната или да загреете половин литър бял оцет с литър вода, за да оптимизирате резултата. Изсипете сместа в тоалетната чиния и оставете за 30 минути.

Какви други продукти можете да използвате за отпушване на тоалетната чиния?

Освен със сол, можете да опитате и други екологични и лесно достъпни продукти за отпушване на тоалетната.

Сода бикарбонат

Загрейте малко вода, без да завира, и я смесете с половин чаша сода за хляб. Изсипете сместа в тоалетната чиния и спуснете капака. Оставете да действа няколко минути и пуснете водата. Измийте тоалетната с четка, за да отстраните остатъците от содата, но също и за да почистите и премахнете жълтия цвят.

Кисело мляко

Киселото мляко е естествено антибактериално средство, което може да дезинфекцира тоалетната, но също така премахва котления камък и лошите миризми. Добрите бактерии в киселото мляко, в допълнение към неговите ензими, атакуват мазнините и други остатъци, за да ги разградят и по този начин да отпушат тоалетната.

Оставете киселото мляко с изтекъл срок на годност на стайна температура за 24 часа и го изсипете в тоалетната чиния.

Лимонов сок

Благодарение на лимонената киселина, лимоновият сок има обезмасляващо и антибактериално действие. Също така е ефективен за премахване на котления камък, който запушва тоалетните. Всъщност варовиковите отлагания намаляват диаметъра на тръбите. За да отпушите тоалетната, изсипете малко лимонов сок и сода за хляб в тоалетната чиния. Спуснете капака на тоалетната, оставете да престои няколко минути и пуснете водата.

Вакуум

Ако отпушването на вашата тоалетна изисква вакуум, можете да използвате парцал за пода. Поставете ресните му в найлонова торбичка и го пъхнете в тоалетната чиния. Движете напред и назад, докато водата потече отново нормално.

Благодарение на тези методи можете сами да отпушите тоалетната си чиния, без да викате водопроводчик.