НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как да се отървем от стреса, дължащ се на събитие, случило се...

Как да се отървем от стреса, дължащ се на събитие, случило се в миналото?

0
Освобождаване от стреса

Когато си спомните лоша ситуация и се почувствате дискомфортно, направете тази техника за освобождаване от стреса за няколко минути! Направете я, когато сте сами!

Миналото се връща в мислите ни внезапно, за да ни изпита и най-често това са предизвикателни ситуации, от които не сме си взели поука, които носят със себе си неприятни усещания.

Когато в съзнанието ви се връща неприятна ситуация от миналото, особено преди сън, вие се чувствате зле, настроението ви се влошава, натоварвате се. Връщате се назад и преживявате всичко отново, като това и причинява стрес и нервност.

Това са моментите, в които преглъщаме стреса, ставаме раздразнителни и отчаяни. Този гняв продължава да расте в нас. Въпреки че ситуацията се е случила преди години, споменът за нея предизвиква дискомфорт в тялото ни.

Как да се отървем от стреса, дължащ се на събитие, случило се в миналото?

Тук ще ви помогне една проста техника – упражнение с кърпа.

Първо си кажете: „Обичам и приемам себе си и това, което преживявам в момента. Приемам мислите си, спомените си и емоциите си. Осъзнавам, че спомените за тази случка болят, но ги приемам напълно и безусловно.”

Ако изпитвате страх, кажете следните думи: „Знам, че сега ме е страх. Но аз все още обичам и приемам себе си.“

Ако страхът продължава, повторете тези две изречения толкова пъти, колкото е необходимо, докато се успокоите.

След това вземете кърпа, усукайте я, сякаш изстисквате вода от нея след пране. Представете си, че освобождавате всичките си негативни емоции, докато изстисквате кърпата – цялата си агресия, отчаяние, омраза, гняв.

Позволете си да освободите емоциите си до максимум. Хванете кърпата възможно най-здраво и я стиснете с ръцете си. Съсредоточете се върху това как напрежението напуска областта на шията и челюстта, където обикновено се натрупва по време на нервност и стрес.

Най-добре е да сте сами, когато правите това упражнение за освобождаване от стреса. Направете го в тишина и оставете всички негативни емоции да изплуват от съзнанието ви. Ще се почувствате по-свободни и спокойни.

Можете да повторите упражнението, когато имате нужда.