Възпалението в организма е причината за повечето заболявания. Симптомите на тези заболявания могат да бъдат облекчени чрез консумацията на противовъзпалителни храни.

Когато погледнем болестите, които измъчват нашето общество: артрит, сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане, астма, възпалително заболяване на червата, разбираме, че са необходими дългосрочни промени в начина на живот.

Какво представляват тези противовъзпалителни храни?

Въпреки че днешната модерна диета може да осигури защита от дефицит на микро- и макронутриенти, прекомерното количество калории и макронутриенти могат да доведат до повишено възпаление, намален контрол на инфекциите, образуването на ракови клетки, алергии и автоимунни заболявания.

За да преминем към противовъзпалителна диета, трябва да се отдалечим от небалансираните диети и да се ориентираме към средиземноморските хранителни модели. Те включват изобилие от пресни плодове и зеленчуци, малко или никакво червено месо, със сигурност никакви химикали или месни добавки и изобилие от омега-3 храни.

Малките, постепенни промени обикновено са по-устойчиви, по-лесни за адаптиране на тялото и е по-малко вероятно да се върнете към старите си хранителни навици. Така че вместо да изпразните килера си и да отплавате към Средиземно море, можете да следвате проста противовъзпалителна диета стъпка по стъпка.

Чрез добавяне на противовъзпалителни храни, които се борят с възпалението и възстановяват здравето на клетъчно ниво, можете да започнете да възстановявате тялото без драстични промени. След като намерите храни, които лекуват тялото ви и удовлетворяват небцето ви, можете да премахнете причинителите на възпалението, без да се чувствате ощетени.

Какво представляват противовъзпалителните храни?

Възпалението като телесна функция не е непременно нещо лошо. Когато тялото е наранено или болно, лимфната (имунната) система се задейства, привеждайки армията от бели кръвни клетки на имунната система в зоната на безпокойство чрез увеличен кръвен поток.

С повишено внимание към зоната може да има и подуване, зачервяване, топлина и болка или дискомфорт. Вероятно сте виждали тази възпалителна реакция в действие, тъй като порязване или ожулване става горещо и подпухнало около раната, докато тече допълнителна кръв. Възпалението в здраво тяло е нормалната и ефективна реакция, която улеснява изцелението.

За съжаление знаем, че това не е цялата история.

Когато имунната система прекали и започне да атакува здрави телесни тъкани, се сблъскваме с автоимунно разстройство като пропускливи черва и възпаление в иначе здрави области на тялото. Възпалителните ефекти също са свързани със симптомите на артрит и фибромиалгия, както и целиакия и болест на раздразнените черва (IBD). При заболявания, които не са автоимунни, възпалението все още може да играе роля, тъй като тялото непрекъснато се опитва да излекува тъканите в дадена област. Астмата създава възпалени дихателни пътища; възпалението, свързано с диабета, засяга инсулиновата резистентност; и така нататък.

Въпреки връзката между възпалението и преобладаващите заболявания, както и връзката между диетата и възпалението, която ще изследваме, диетата не винаги се анализира в отговор на възпалението. В проучване от 2014 г. относно диетата и IBD, 33 процента от пациентите в проучването са избрали против предложената противовъзпалителна диета . Всички пациенти, които са участвали и са консумирали противовъзпалителни храни, са намерили достатъчно облекчение, за да могат да спрат поне едно от лекарствата си. Все пак проучването отбелязва, че лекарите обикновено предлагат съвети „ако боли, не го прави“ вместо ясни диетични насоки.

Топ 15 противовъзпалителни храни

Зеленолистни зеленчуци

Манголдът, например, е с изключително високо съдържание на антиоксиданти, витамин А и С, както и на витамин К, които могат да предпазят мозъка ви от оксидативен стрес.

Бок чой

Известен още като китайско зеле, бок чой е отличен източник на антиоксидантни витамини и минерали. Всъщност последните проучвания показват, че съдържа над 70 антиоксидантни фенолни вещества, които улавят свободните радикали.

Целина

Целината помага за регулиране на кръвното налягане и нивата на холестерола, както и за предотвратяване на сърдечни заболявания. Семената от целина имат впечатляващи ползи за здравето сами по себе си, тъй като помагат за намаляване на възпалението и борбата с бактериалните инфекции. Целината е отличен източник на калий, както и на антиоксиданти и витамини.

Освен това балансът е ключът към здраво тяло без възпаления. Добър пример за минерален баланс е правилната комбинация от натриеви храни и богати на калий храни. Натрият внася течности и хранителни вещества, докато калият изхвърля токсините от клетките.

Едно от предимствата на целината е, че е отличен източник на калий, както и на антиоксиданти и витамини.

Цвекло

Ползите от цвеклото включват възстановяване на клетките и добавяне на високи нива на борещите възпалението калий и магнезий.

Калцият, макар и жизненоважно хранително вещество, не се обработва добре в тялото без магнезий. Когато калцият се натрупа в тялото, той става нежелан – това неприятно натрупване, като например, камъни в бъбреците, след това предизвиква възпаление. Но при балансирана диета, с противовъзпалителни храни, богати на калций, както и на магнезий, тялото преработва по-добре това, което се консумира.

Броколи

Броколите са с високо съдържание както на калий, така и на магнезий, а техните антиоксиданти са особено мощни противовъзпалителни вещества сами по себе си.

Броколите са мощен антиоксидант с ключови витамини, флавоноиди и каротеноиди и по този начин перфектна противовъзпалителна храна. Те работят заедно за намаляване на оксидативния стрес в тялото и помагат в борбата както с хроничното възпаление, така и с риска от развитие на рак.

Боровинки

Кверцетинът в боровинките се бори с възпаления и дори рак. Наличието на кверцетин, както и други фитонутриенти антоцианини обяснява защо боровинките са толкова полезни за здравето.

Проучване установи, че консумацията на повече боровинки забавя когнитивния спад и подобрява паметта и двигателната функция. Учените в това проучване смятат, че тези резултати се дължат на антиоксидантите в боровинките, които предпазват тялото от оксидативен стрес и намаляват възпалението.

Ананас

Бромелаинът открит в ананаса има имуномодулиращи способности, тоест помага за регулирането на имунния отговор, който толкова често създава нежелано и ненужно възпаление.

Ананасът също помага за подобряване на здравето на сърцето. Доказано е, че бромелаинът спира тромбоцитите да се слепват или да се натрупват по стените на кръвоносните съдове – и двете известни причини за инфаркти или инсулти.

Ползите от ананаса се дължат на високото му съдържание на витамин С , витамин В1 , калий и манган, в допълнение към други специални антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на болести. Ананасът е пълен с фитонутриенти, които работят толкова добре, колкото много лекарства, за намаляване на симптомите на някои от най-често срещаните заболявания и състояния, които срещаме днес.

Сьомга

Сьомгата е отличен източник на есенциални мастни киселини и се счита за една от най-добрите омега-3 храни. Омега-3 са едни от най-мощните противовъзпалителни вещества, показващи постоянно облекчаване на възпалението и намаляване на нуждата от противовъзпалителни лекарства.

Изследванията показват, че омега-3 мастните киселини намаляват възпалението и могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак и артрит. Омега-3 мастните киселини са силно концентрирани в мозъка и са важни за когнитивната и поведенческата функция.

Отглежданата риба няма същите хранителни вещества като дивата сьомга.

Костен бульон

Костните бульони съдържат минерали във форми, които тялото ви може лесно да абсорбира: калций, магнезий, фосфор, силиций, сяра и други. Те съдържат хондроитин сулфати и глюкозамин, съединенията, продавани като скъпи добавки за намаляване на възпаление, артрит и болки в ставите.

Орехи

Богатите на омега-3 орехи добавени към зелена салата, полята със зехтин са задоволително противовъзпалително ястие.

Фитонутриентите могат да помогнат за предпазване от метаболитен синдром, сърдечно-съдови проблеми и диабет тип 2. А някои фитонутриенти в орехите трудно се намират в други храни.

Кокосово масло

Толкова много може да се напише за начина, по който билките и маслата работят заедно. Липидите (мазнините) и подправките създават силни противовъзпалителни съединения, особено кокосовото масло и компонентите на куркумата.

Освен това оксидативният стрес и свободните радикали са двата най-големи виновника за остеопороза. Косовото масло се бори с тези свободни радикали.

Семена от чиа

Семената от чиа съдържат както омега-3, така и омега-6, които трябва да се консумират балансирано.

Чиата е антиоксидант, противовъзпалително средство, съдържащо есенциални мастни киселини, алфа-линоленова и линолова киселина, муцин, стронций, витамини A, B, E и D и минерали, включително сяра, желязо, йод, магнезий, манган, ниацин, тиамин.

Способността на семената от чиа да намаляват възпалението, да регулират холестерола и да понижават кръвното налягане ги прави изключително полезни за здравето на сърцето.

Ленено семе

То е отличен източник на омега-3 и фитонутриенти. Лененото семе има способността да предотвратява стареенето. Полифенолите подпомагат растежа на пробиотиците в червата и могат също да помогнат за елиминирането на кандида в тялото.

Куркума

Ползите за здравето от куркумата са безценни.

Благодарение на силните си противовъзпалителни свойства, куркумата е много ефективна при ревматоиден артрит.

Джинджифил

Използван пресен, сушен или под формата на добавки и екстракти, джинджифилът е друг имуномодулатор, който помага за намаляване на възпалението, причинено от свръхактивните имунни реакции.

Джинджифилът може да помогне за разграждането на токсините в органите ви. Известно е също, че прочиства лимфната система.