Напоследък ползите от свинската мас незаслужено са пренебрегвани, тъй като погрешно този продукт се смята за нездравословен. Освен в кулинарията, тя има свое специално място в козметиката, но и в алтернативната медицина.

Изследванията на медицински експерти показват, че този домашен продукт съдържа наситени мазнини, които могат да бъдат една от причините за повишен холестерол. Факт е обаче, че ако се консумира умерено и по подходящ начин, има изключително лечебно и благоприятно въздействие върху целия ни организъм.

Свинската мас съдържа калций, който днес рядко получаваме чрез храната. Правилният избор за тези с непоносимост към лактоза е свинската мас за здрави стави и кости. Съдържа големи количества витамин D.

Ползите от свинската мас:

При респираторни инфекции

Използва се за лечение на възпалени бронхи.

2-3 листа подбел се варят в половин литър прясно мляко. Когато кипне, се добавя една чаена лъжичка мас. Пийте тази напитка всяка вечер преди лягане, една чаша наведнъж.

Когато става въпрос за деца, сухата кашлица, която може да доведе до пристъпи на задушаване, е особено проблематична. За да избегнете това, истинското решение са компресите със свинска мас. Те са много по-ефективни от всякакви сиропи.

Приготвяне на лапи

Сложете една чаена лъжичка свинска мас върху салфетка да престои за известно време на стайна температура. Преди лягане я сложете върху гърдите на детето и покрийте със затоплена кърпа.

Още на сутринта натрупаните секрети ще бъдат изхвърлени от белите дробове. Повтаряйте процедурата до пълното излекуване.

При синузит

Вземете две лъжици свинска мас и ги сложете в чаша.

Налейте вода, разклатете малко и след това я изсипете. Повторете тази процедура точно девет пъти, след което можете да поставите мазнината в пластмасов съд или празна кутия от крем.

Вземете клечка за уши и с нея нанесете от маста в ноздрите.

Легнете по гръб, за да може свинската мас да подейства.

Повтаряйте тази процедура няколко пъти на ден, докато забележите първите признаци на подобрение.

При проблеми с белите дробове и дихателните пътища, трябва да обърнете внимание дали има повишена телесна температура. Първо трябва да разрешите този проблем. Само тогава е безопасно да използвате свинската мас.

Хемороиди

Появата на хемороиди е много неприятна и най-често заради запек.

Измийте две чаени лъжички несолена свинска мас в девет води. След това я сложете върху чиста марля и преди лягане я поставете върху болното място за цяла нощ.

Повтаряйте процедурата поне две седмици, за да почувствате облекчение.

Разширени вени

Измийте половин килограм мас в девет води. Можете да използвате миксер, за да й придадете кремообразна текстура.

След това я сложете на огъня да заври и в този момент добавете двадесетина цвята невен.

Оставете да изстине, най-добре е да престои една нощ.

На следващия ден отново сложете на слаб котлон, за да се разтопи леко. Пресипете в чисти буркани и съхранявайте в хладилник.

Използвайте вечер преди лягане, като се намазват болезнените места на тънък слой.

Възпаление на яйчниците

Възпалението на яйчниците е много сериозен здравословен проблем и винаги трябва да се реагира незабавно, за да предотвратите по-нататъшни усложнения.

Ако това заболяване не се лекува правилно, то може да доведе до болезнено кървене и в краен случай до безплодие при жените.

Всичко, от което се нуждаете са две чаени лъжички мас, измити в девет води и сложени върху марля.

Поставете марлята върху долната част на корема и я оставете за около час и половина или цяла нощ.

Повтаряйте процедурата до излекуване.

Може да се използва и при бяло течение, както и при гъбични вагинални инфекции. Сложете свинската мас върху дамска превръзка или тампон.

Можете свободно да повтаряте тази процедура, тя е напълно безопасна и ще останете доволни от ефективността й.

За лице и коса

Има много по-добър ефект от различни скъпи препарати и помади. Тъй като не съдържа никакви химикали, тя е много полезна.

Препоръчва се при пъпки и акне. Ако я измиете с вода и я нанесете върху проблемните зони, маста със сигурност ще ви зарадва с ефективността си. Още след няколко дни ще забележите, че кожата ви ще бъде по-мека и сияйна.