НАЧАЛО ЗДРАВЕ Какви са причините за появата на отоци по тялото?

Какви са причините за появата на отоци по тялото?

0
Защо се появяват отоци по тялото?

Защо се появяват отоци по тялото? Краката ви са подути вечер, а лицето ви е подуто сутрин или различни части на тялото са подути? Това не се случва без причина.

Причина 1: Проблем с кръвното налягане

Отокът, който се появява по краката и лицето, може да бъде свързан с високото кръвно налягане, както и с намаляване на съдържанието на протеин в кръвта. Трябва да се направи консултация с терапевт. Разходките на чист въздух ще бъдат полезни. Трябва да се движите повече.

Причина 2: Алергични реакции

При алергии има натрупване на вещества в тъканите, които абсорбират течност от съдовете. Алергичните отоци могат да се появят в различни части на тялото. Те са придружени от сърбеж, зачервяване и обрив. Трябва да се консултирате с алерголог, който ще предпише индивидуален курс на лечение.

Причина 3: Разширени вени

Отокът възниква в резултат на високо налягане в капилярите, което води до движение на течност от съдовете в тъканите. Освен това, краката могат да се подуят неравномерно. Отокът може да се увеличи при продължително стоене на крака. В този случай контрастната вана ще бъде полезна. За целта трябва да смените горещата вода 5-6 пъти със студена и обратно. Препоръчително е да избягвате да носите обувки на висок ток. Баните с морска сол също са полезни.

Причина 4: Сърдечна недостатъчност

Този тип оток е свързан с излишък от течност, който остава в съдовете, когато кръвта циркулира. Като правило подути са предимно стъпалата и дланите. Подутите места са студени на пипане. В този случай трябва да се консултирате с кардиолог, който ще предпише подходящо лечение. Масажът на ръцете и краката също помага.

Причина 5: Проблем с бъбреците

Бъбреците изпълняват функцията да филтрират кръвта и да извеждат течността от тялото. Отокът, който се появява сутрин предимно по лицето, в областта на бузите и ръцете е доказателство за проблем с бъбреците. Трябва да се предприеме подходящо лечение, предписано от лекар. Диуретиците не трябва да се приемат без лекарско предписание, това може да има лоши последици.

Важно е да знаете защо се появяват отоци по тялото, за да предотвратите усложнения.