Паричните въпроси могат да внесат раздор във всяко семейство. Често, те са причина за кавги и конфликти.

Скоро ще стане една година, откакто майка ми получи инсулт.

Съпругът ми и аз я взехме при нас. Тя не може да се справя сама. Започна да ходи по малко, но говорът й все още не се е възстановил напълно. Няма почти никакви сили, бързо се уморява и не може да се справия с прости домакински задължения.

Повечето грижи са за мен, но и съпругът ми много помага. Имаме две деца, които са ученици. Добре, че свекървата понякога се грижи за тях.

Преди да се разболее, майка ми също много ни помагаше. Благодарение на тях двете, съпругът ми и аз можехме да работим на пълен работен ден и да изплащаме кредита. Сега целият свят се обърна с главата надолу.

Имам и брат, но той не се интересува от здравословното състояние на майка ни.

Брат ми също има свое семейство. Няколко месеца преди майка ни да се разболее, синът му току-що се беше родил. Разбрах, че не си струва да чакам финансова помощ от него. Да, не съм питала, все пак има малко дете. Въпреки че няма да крия, че се разстроих от нежеланието му изобщо да помогне с нещо.

Първият месец се обади на майка ни и я попита как е. За цяла година я посети само веднъж на рождения й ден. Той видя колко ни е трудно, но дори и тогава не предложи помощ и пари.

Наскоро брат ми се обади. Каза, че си е намерил нова работа. Попита дали имам нужда от пари. Бях изненадана от предложението му, но реших да откажа помощта. Преди няколко месеца продадохме апартамента на майка ми. Тя вече не може да живее сама, ще остане с нас. Но парите не ни достигат.

Ето защо взехме това решение. Погасихме кредита за апартамента, една част използваме за текущи разходи, а трета заделихме. В нашия двустаен апартамент няма достатъчно място за петима души. Решихме, че ще продадем апартамента и ще вземем тристаен апартамент на кредит.

Казах на брат ми за това. Той веднага предложи да ни посети, като каза, че майка му липсва.

Когато казах на съпруга си, той само се усмихна: „Ще дойде да говорим за апартамента, ще видиш“.

Така и стана. В първия половин час той започна да говори за това, че има право на дял от апартамента на майка ни. Изпуснах си нервите. Грижихме се за мама цяла година, поехме всички разходи, трудности и проблеми. И той идва и казва, че сме му длъжни.

Каза, че има право на наследство. Но майка ми е още жива. Какво наследство?

Общо взето, скарахме се лошо. Мама се разстрои и се разплака. Страх ме е този скандал да не се отрази на здравето й.

Какво трябва да направя сега? Наистина ли дължа на брат ми половината пари от апартамента?