НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Не изхвърляйте люспите от чесъна! Те са полезни в кухнята и в...

Не изхвърляйте люспите от чесъна! Те са полезни в кухнята и в градината

0
Ползи от чесновите люспи в кухнята и градината

Чесънът е съставка, без която не може да мине почти нито едно ястие. Но люспите от чесъна изхвърляме в кошчето без съжаление. Първо прочетете нашата статия! Ще разберете за невероятните ползи от чесновите люспи.

Идеални са за добавяне към бульон или супа. Люспите ще придадат вкус, след което можете да ги извадите с цедка.

Можете да си направите цяла ароматна торбичка. Сложете люспите в марля, дафинов лист и други сушени подправки на вкус. Такава торбичка може да бъде добавена във всяко ястие и след готвене просто да я извадите. Ароматът е невероятен, но в ястието няма излишни листа.

Люспите се изсушават във фурната, стриват се в хаванче на прах и след това се добавят към тестото. Тази подправка ще придаде на хляба невероятен вкус.

Наскоро стана популярна рецептата за чипс от люспите на чесън. Просто трябва да залеете люспите със зехтин, да добавите сол и черен пипер и след това да ги изпечете във фурната, предварително загрята на 200 градуса. След 10 минути ще имате хрупкав чипс, който можете да добавите към салати или основни ястия.

Ползи от чесновите люспи за растенията

Всеки знае, че чесънът има антибактериални свойства. Следователно е полезно не само да се яде, но и да се използва като защита за растенията. Например, можете да приготвите инфузия от люспите. Накиснете ги за 5 дни в топла вода. След това прецедете и напръскайте стайните растения. Тази отвара ще помогне за защита на растенията от листни въшки и паякообразни акари.

Подобна инфузия може да се използва като средство срещу колорадски бръмбар. Можете да накиснете люспите във вода за една нощ, а на сутринта да напръскате надземната част на картофите. Колорадският бръмбар ще стои далеч от вашата реколта.

Ако държите моркови или други зеленчуци в къщата, можете да използвате люспите, за да ги предпазите. Просто поръсете зеленчуците със сухи люспи. Това ще ги предпази от гниене и ще удължи срока им на годност.

Вече се убедихте, че не трябва да изхвърляте люспите от чесъна. В крайна сметка са полезни не само в кухнята, но и в градината.