НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето как може да намалите сметката си за ток!

Ето как може да намалите сметката си за ток!

0
Електрически уреди, които и изключени консумират енергия

Знаете ли, че някои електрически уреди могат да живеят “таен живот” и да продължават да работят дори след като натиснете бутона за изключване? Има устройства, които консумират електричество, дори когато са изключени.

Хората тази есен са по-склонни от всякога да правят проучвания, за да открият кои устройства хабят енергия, дори когато ги изключим или оставим в режим на готовност.

За да проведете такъв експеримент, ви е необходим ватметър. Ние, обаче, можем да ви кажем кои уреди най-често остават включени в контакта.

Прочетете тази статия и намалете сметката си за ток!

Зарядно без телефон

Зарядното устройство, оставено в контакта, продължава да черпи енергия, дори когато към него не е свързан телефон. Количеството електроенергия, което консумира, е минимално и ще платите около 2 лева на година за него.

Цифров приемник

Приемниците продължават да работят, дори когато ги изключим, консумирайки около 60 лева енергия годишно. Много от нас дори не превключват приемника в режим на готовност, мислейки, че изключването на телевизора е достатъчно.

Телевизор

Знаете ли, че натискането на бутона за режим на готовност, не изключва телевизора? Устройството продължава да използва енергия. Режимът на готовност ще генерира сметки от 2 до 10 лева на година. Всичко зависи от модела на телевизора и неговата възраст. Разбира се, по-новите телевизори изразходват по-малко енергия.

Лаптоп

Дори лаптопите, които са изключени, продължават да работят, защото не могат да разредят напълно батерията. Следователно изключването им от контакта може да ви спести около 4-6 лева на година.

Електрически уреди, които и изключени консумират енергия

Устройства с часовници

Фурните, печките или микровълновите фурни обикновено имат часовници. Когато не ги използваме, тези устройства консумират енергията, необходима за захранването на тези часовници. Въпреки че, това не е голяма консумация на енергия, като се има предвид, че имаме няколко такива устройства в кухнята, сметката може да се увеличи с 4-10 лева на година.

Електрически уреди, които и изключени консумират енергия

Трябва ли да изключите уредите си от контакта? Отговорът е “да”.

Електрически уреди, които и изключени консумират енергия

Как да изчислите колко електроенергия консумират вашите електрически уреди?

Много е лесно. Всичко, от което се нуждаете, е малко данни и калкулатор:

Мощност на устройството по времето за работа е количеството енергия, изразходвано от избраното устройство по време на работа за определен брой часове. Например, ако каната е с мощност 0,8 kW, тя ще изразходва 0,8 kWh електроенергия за 1 час.

Консумираното количество kWh по енергийната тарифа = стойност в лева. Това е сумата, която трябва да заплатите за консумираната електроенергия от устройството, работещо за избрания брой часове.

Например, за да използвате каната всеки ден за 10 минути, ще платите 10 по 30 (дни в месеца) = 5 часа на месец. 5 часа по 0,50 лева (да кажем, че това е вашата тарифа за електроенергия) = 2,50 лева.

Горните суми може да изглеждат тривиални за някои хора, но сумирайте всички и ще спестите между 100 и 200 лева годишно, които можете да похарчите, да речем, за коледни подаръци за цялото семейство.