НАЧАЛО ЗДРАВЕ Трите зимни лека на нашите баби

Трите зимни лека на нашите баби

0
Рецепти с градински чай при инфекции на дихателните пътища

Лекарските кабинети са пълни с пациенти и може би е по-добре, преди да отидете там, да опитате някои естествени лекове и рецепти с градински чай. Не всички заболявания, които се появяват през зимата, са свързани изключително със студеното време. Зимата е най-рисковият период, когато става въпрос за вирусни заболявания и настинки по различни причини.

Градинският чай е особено полезен при инфекции на гърлото, дихателните пътища и инфекции на устата.

Полезен е и при стомашни инфекции и проблеми с червата, а също така помага за понижаване на температурата и болките в тялото, които се появяват при настинка и грип.

Арабите, подобно на китайците и римляните, вярвали, че градинският чай е ключът към дългия живот. Има антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства.

От друга страна е научно доказано, че канелата може да убие повечето бактерии, дори резистентните на стандартните антибиотици, а също така помага и срещу ешерихия коли.

Само една чаена лъжичка канела, според изследване, убива 99,5 процента от тези бактерии за три дни при стайна температура.

Опитайте някоя от следните лечебни рецепти с градински чай!

Градински чай и канела срещу бронхит

Разтопете две лъжици захар, след което ги залейте с половин литър прясно мляко.

Когато заври, отстранете от огъня и добавете една чаена лъжичка нарязани листа от градински чай и половин чаена лъжичка канела.

Оставете да престои десет минути, след това прецедете и пийте три пъти на ден.

Ракия от градински чай

Накиснете около 250 г листа от салвия в 1,5 л ракия. Оставете да престои три седмици, прецедете и смесете с 1,5 кг акациев мед.

Налейте в стъклени бутилки и оставете да престои още три седмици. Разклащайте от време на време и когато това време изтече, пийте по малко всеки ден.

Тинктура от градински чай за профилактика на заболявания

Сложете 20 грама нарязани листа от градински чай в 100 мл 70-процентов спирт. Оставете да престои на топло място за един месец.

Прецежда се и се налива в бутилка. Добавяйте 10-15 капки от тинктурата към малко вода, сок или чай три пъти на ден. Да не се консумира от бременни и деца!

Когато заври, отстранете от огъня и добавете една чаена лъжичка нарязани листа от градински чай и половин чаена лъжичка канела.

Оставете да престои десет минути, след това прецедете и пийте три пъти на ден.