НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Полезни съвети за богат цъфтеж на коледния кактус

Полезни съвети за богат цъфтеж на коледния кактус

0
Отглеждане на коледен кактус: Правилни грижи и съвети

Какви са правилата за отглеждане на коледен кактус?

Това растение не е много взискателно.

Подобно на кактусите, то обича ярка, но разсеяна светлина. Чувства се страхотно на перваза на прозореца, който е от западната или източната страна. През лятото обича температури от 18-22 градуса, а през зимата са му достатъчни 14 градуса. Не обича да му сменяте мястото. Ако го преместите на друго място в периода на цъфтеж, то всичките листенца могат да опадат.

Правила за отглеждане на коледен кактус

Поливане и торене

Правилата за поливане зависят от сезона и фазата на развитие. Например, цветето има нужда от повече влага през пролетта и лятото. Торовете също няма да навредят през този период. Подходящи са минерални торове или торове за кактуси.

През есента започва периодът на спокойствие и почивка, така че поливането на растението трябва да бъде по-рядко и по-малко изобилно. През този период е достатъчно просто да напръскате растението. Оптималната температура трябва да бъде около 21 градуса през деня и 7-15 градуса през нощта.

Зимата и началото на пролетта са важни периоди за коледния кактус. По това време започва да цъфти. През този период растението трябва да се тори на всеки две седмици. Много е важно да се следи температурата – тя не трябва да надвишава 22 градуса. По време на периода на цъфтеж поливайте растението само с вода със стайна температура и никога през нощта.

Размножаване и разсаждане

Размножава се чрез резници. Отрежете резника, поръсете отрязаното място с въглен, оставете го на сухо и топло място за 24 часа.

Резниците трябва да се засаждат във влажна почва. Покрийте растението с найлонов плик или буркан – това ще помогне да се създадат парникови условия и резниците ще се вкоренят по-бързо.

Пресаждайте растението веднъж на всеки 3-4 години. Саксията трябва да е ниска, но широка. Купете почва специално за кактуси и сукуленти. Оформете дренажен слой на дъното на саксията и след това добавете почва.

Болести и неприятели

Това растение е чувствително към фитофтора, фузариум и фитиум. Ако цветето страда от гъбички, това може да стане видно от посивяването на листата (може също да забележите, че листата са започнали да падат). В този случай ще помогнат фунгицидите.

Ако забележите бяло покритие върху растението, то може би е нападнато от паякообразни акари.

Ако растението боледува често, струва си да премахнете повредените части от корените и да го пресадите в нова почва.

Ако спазвате тези правила за грижа, растението ще ви зарадва с богати и красиви цветове.