НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правила за засаждане и отглеждане на лимоново дърво в домашни условия

Правила за засаждане и отглеждане на лимоново дърво в домашни условия

0
Отглеждане на лимон: Основни правила за засаждане и грижи

Лимоновото дърво е многогодишно растение, което ще украси всеки дом. Има буйна тъмнозелена корона и може да даде щедра реколта. За успешното отглеждане на лимон е важно да знаете няколко правила.

Можете да използвате семена или разсад.

При първия вариант растението ще се развие бързо, но плододаване очаквайте след 8-10 години.

Ако отглеждате дърво от разсад, то няма да расте толкова активно, но първата реколта може да бъде събрана след 3-4 години.

Откъде да купите посевен материал?

Можете да отидете в супермаркета и да си купите обикновен лимон, да вземете семената и да ги засадите в почвата, като не ги оставяте да изсъхнат. Другият вариант е да си купите фиданка или възрастно дърво.

Засаждане

Изберете саксия според размера на самото дърво. В същото време не трябва да е твърде голяма, защото растението няма да се чувства комфортно в нея. Можете да започнете с малка и постепенно да я увеличавате, докато расте дървото.

Саксията трябва да има дренажни отвори за оттичане на излишната течност. На дъното поставете дренаж от натрошен камък или експандирана глина. При пресаждане вземете саксия с 4 см по-голяма от ширината на кореновата система.

Като почва можете да използвате готова смес за стайни растения или да я приготвите сами от пръст, хумус и пясък.

Лимоновите дръвчета се нуждаят от светлина, но не ги поставяйте близо до радиатор или на течение, или листата ще започнат да падат.

Отглеждане на лимон

Поливане

Поддържайте почвата постоянно влажна, в противен случай дървото ще умре. Не бива, обаче, и да преполивате растението. През лятото поливането се извършва всеки ден, през зимата – веднъж на 2-3 дни, ако е необходимо.

Подхранване

Извършва се веднъж месечно, като се използват органични и минерални торове. Торенето се извършва едновременно с поливането.

Вредители

Необходимо е да се гарантира, че върху листата или близо до основата не са се появили насекоми или акари. При първите признаци на появата на вредители, третирайте растението и след това извършете подхранване.

Не забравяйте да премахнете повредените листа и сухите клони. Отглеждането на лимоново дърво не е трудно, основното е да следвате тези прости правила.