НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Скритите свойства на тамяна: Ето какво може да лекува, ако се прилага...

Скритите свойства на тамяна: Ето какво може да лекува, ако се прилага по този начин!

0
Аромат на тамян за облекчаване на депресия и стрес

Мистичният аромат на тамян ще успокои не само сетивата ви. През цялата история на човечеството тамянът е бил използван за лечение на различни заболявания.

Токсикологичните изследвания в последно време също показват, че екстрактите от тамян са безопасни както за външна, така и за вътрешна употреба.

Активните съставки на това растение са монотерпени, дитерпени, сесквитерпенови въглеводороди и босвелиева киселина. Смята се, че именно заради босвелиевата киселина тамянът има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

В Аюрведа се използва от векове за лечение на артрит, а неговите противовъзпалителни свойства също помагат при болестта на Крон, кисти и подобряват кръвообращението в съдовете, увредени от възпаление.

В ароматерапията тамянът се използва за облекчаване на депресия, истерия, стрес и напрежение.

Изгорялата тамянова смола обикновено има доста силна миризма, така че може да причини дискомфорт на определени хора. В този случай се препоръчва по-ароматерапевтичен подход под формата на маслени масажи, вани, инхалации и др.

Смята се, че чрез просто вдишване на масло от тамян можем да облекчим проблеми с дишането като: алергии, астма, бронхит, синузит, настинки и др.

За този експеримент е достатъчно да капнете масло от тамян върху дланта си и да вдишате няколко пъти през деня.

Жителите на Оман, откъдето се предполага, че идва най-качественият тамян, имат обичай да разтопяват тамяна във вода и след това да пият водата.

Друг обичай на жителите на Близкия изток е дъвченето на тамян за здравето на зъбите и устната кухина. Смята се, че благодарение на антимикробните си свойства тамянът предотвратява инфекции.

Мистиката на тамяна

В църковните церемонии тамянът се използва за прогонване на духове и защита от зли духове, но връзката на тамяна с религиозните церемонии не се отнася само до християнската традиция. Много древни религии редовно са го използвали в своите ритуали.

Древните египтяни, освен за религиозни ритуали, са го използвали и за балсамиране на мумии. Поради широкото му използване в поклонението на царе и божества, християнската църква избягва този обичай за известен период от време, тъй като го смята за езически.

Едва през 7 век след новата ера тамянът започва да се въвежда в църковните церемонии, но официално е въведен като практика през 16 век.

Само в Библията се споменава около 80 пъти, а също така се споменава доста често и в Корана.

Ароматите влияят на нашата психика по разнообразен и интересен начин. Въпреки това, миризмата на тамян, ще се съгласим, носи в себе си особена мистика.

Успокоява сетивата ни и сякаш ни въвлича във вътрешната ни същност. Тези, които се занимават с определена духовна практика, ще открият, че чрез аромата на тамян техните преживявания стават много по-дълбоки и по-фини.

Ако не сте любители на подобни практики, каденето с тамян в собствения ви дом ще ви помогне да забравите стресиращия и напрегнат ден.

За тази практика се нуждаете от няколко зрънца тамян. Успокояващият аромат на тамян ще създаде приятна атмосфера и ще позволи на сетивата ви да се отпуснат и да се почувствате спокойни и защитени от негативните влияния на околната среда.

Силата на определени аромати може да бъде голяма, възползвайте се от нея!