НАЧАЛО ЗДРАВЕ Домашна пробиотична напитка за прочистване на червата

Домашна пробиотична напитка за прочистване на червата

0

Тази напитка е пълна с витамин С и има благоприятен ефект върху имунитета. Ако имате проблем с подуване на стомаха, газове, искате да детоксикирате червата си и да подобрите храносмилането си, то пробиотичната лимонада е правилният еликсир за вас.

Необходими съставки:

  • 6 чаши вода
  • 1 чаша мед
  • 1 чаша лимонов сок
  • 1/2 чаша прясна суроватка

Начин на приготвяне:

Загрейте водата в тенджера на слаб огън, като я поддържате достатъчно топла, за да се разтвори медът (около 40 градуса). Разбърквайте меда непрекъснато, докато се разтвори напълно във водата. Изключете котлона и отстранете съда. Разбъркайте лимоновия сок и суроватката в медената вода, докато се смесят напълно.

Налейте лимонадата през тясна фуния в бутилки с капачки. Затворете бутилките и оставете лимонадата да престои на стайна температура, за да ферментират съставките, около четири до седем дни. Можете да отворите бутилката, за да проверите дали напитката е получила необходимата газировка.

Как съставките на пробиотичната лимонада влияят на здравето?

Медът служи като идеален естествен заместител на изкуствените подсладители и предлага допълнителни имуностимулиращи свойства. Той е страхотен антиоксидант, съдържа растителни фибри, подпомага здравите бактерии в червата. Медът също е мощно антимикробно и антибактериално средство. Прясната суроватка (един от основните протеини в млякото) е отличен източник на висококачествен протеин, тъй като съдържа всички основни аминокиселини, плюс витамини и минерали.

Лимоните са пълни с витамин С, мощни антиоксиданти и са богати на основни хранителни вещества.

Това, което придава пробиотичния ефект на тази напитка обаче, е ферментацията, поради което е важно да я оставите да престои.

Преди да използвате напитката при подуване на стомаха и газове, консултирайте се с лекар, който е запознат със здравословното ви състояние.