НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да си отгледате нар у дома от семена? Инструкции стъпка по...

Как да си отгледате нар у дома от семена? Инструкции стъпка по стъпка

0
Как се отглежда нар в домашни условия от семена?

Как се отглежда нар в домашни условия? Ще разберете това днес. Сортовете джуджета като картаген и нана, са много подходящи за первази на прозорци. Те достигат до 50-80 см и могат да цъфтят още през втората година.

Те не се срещат често в цветарските магазини под формата на възрастно растение, не понасят добре пресаждането. Но, за щастие, нарът е доста лесен за отглеждане от семена.

Как се отглежда нар в домашни условия?

Избор и подготовка на семена

Семената, подходящи за засаждане, са твърди на допир и имат кремав цвят, зелените или меки семена най-вероятно няма да поникнат.

За да предотвратите появата на мухъл, важно е да почистите добре семената от пулпата и след това да ги накиснете във вода за няколко часа. В същото време не трябва да са напълно потопени във вода, защото се нуждаят както от влага, така и от кислород.

Почвена смес

Нарът не е твърде придирчив, предпочита питателна, но рохкава почва. Можете да изберете почва за цитрусови плодове или универсална почва и да добавите към нея едър речен пясък и перлит.

Засаждане и грижи за разсада

За засаждане е препоръчително да изберете малки саксии до 150 мл с дренажни отвори. Семената се посаждат на 1 см.

След засаждането почвата трябва да се полее добре с утаена вода, саксията да се покрие с фолио или стъкло и да се постави на топло и светло място.

Разсадът се появява след около 2 седмици до месец, в зависимост от условията и сезона. Когато се появят първите кълнове, трябва редовно да проветрявате оранжерията и когато се появят няколко чифта истински листа, можете да пресадите разсада, ако е необходимо.

Нарът жизнено се нуждае от ярка разпръсната светлина, така че западните и източните прозорци са най-подходящи за него.

Растението се чувства комфортно при 18-25 градуса през лятото и при 12-15 градуса през студения сезон. През зимата нарът навлиза в период на почивка, често по това време растението губи листата си, а през пролетта порастват отново.

Нарът е подходящ за детски стаи, не е отровен, ще ви радва с ярки цветя, плодовете му са годни за консумация, макар и не толкова вкусни, колкото на обикновения нар.

Опитвали ли сте да отглеждате нар у дома?