НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Какво да направите, ако листата на спатифилума почернеят?

Какво да направите, ако листата на спатифилума почернеят?

0
Правилни грижи за спатифилума, за да се развива добре

Това растение е с големи зелени листа и красиви бели цветове, които рядко се появяват. Важно е да полагате правилни грижи за спатифилума, за да ви носи любов, щастие и мир в дома. Въпреки че не изисква много грижи, домакините често са изправени пред едно предизвикателство – какво да правят, когато листата на спатифилума започнат да почерняват?

Това са възможни причини, които е важно да се отстранят, за да се защити и възстанови растението:

Твърде много влага

Въпреки факта, че спатифилумът е влаголюбиво растение, излишната вода застоява в кореновата система, така че растението просто започва да гние. В този случай и цветовете, и листата стават черни. За да разрешите този проблем, трябва да намалите честотата на поливането и количеството. Можете да пресадите растението в нова почва, без да го поливате повече.

Сух въздух

Спатифилумът трудно понася сухия въздух в помещението. Сигурен знак, че въздухът е сух, са листата, които потъмняват и изсъхват, като се започне от върховете. За да разрешите проблема, растението трябва редовно да се пръска със спрей. Ако имате аквариум е добре да поставите цветето до него, това ще се отрази благоприятно на състоянието му. Но не прекалявайте с влагата, в противен случай ще се появи предишният проблем.

Изгаряне

Спатифилумът не трябва да се поставя на пряка слънчева светлина, в противен случай листата ще изгорят. Обърнете внимание на местоположението на растението и го преместете, ако е необходимо. Трябва да има достатъчно слънчева светлина, но не трябва да пада директно върху листата.

Температурни колебания, ниска температура

Това е тропическо растение, категорично не толерира студ. Листата и пъпките изсъхват, почерняват и падат. Проблемът се решава и със смяна на мястото, където държите растението.

Недостиг или излишък на торове

Цветето се нуждае от подхранване през пролетта и лятото. През студения сезон трябва да се подхранва много по-рядко. Излишъкът от тор е не по-малко разрушителен от недостатъчното количество. Последствията са същите: растението почернява, започвайки от върховете на листата.

Полагайте правилни грижи за спатифилума и се насладете на красивите му цветове!