НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Доказани домашни средства за почистване и дезинфекция на тоалетната чиния

Доказани домашни средства за почистване и дезинфекция на тоалетната чиния

0

Грижата за чистотата на банята често изисква много време и усилия. Дори и при редовно почистване на тоалетната, понякога тя излъчва неприятна миризма. Това със сигурност може да бъде избегнато, ако опитате най-ефективните, изпитани във времето домашни средства.

Понякога мръсотията се натрупва по труднодостъпни места и затова се усеща неприятна миризма. Почистването на тези места изисква малко усилия, но резултатът може да бъде наистина страхотен.

Как да почистите капака на тоалетната?

По капака на тоалетната понякога се появяват жълти петна. Почистването им може да бъде доста трудно, но всичко ще бъде много по-лесно, ако използвате достатъчно ефективни средства.

Ако мръсотията се е натрупвала дълго време, ще ви трябват силни преапарати. Но, ако почиствате капака редовно, изброените по-долу домашни средства, които са сравнително евтини, ще ви бъдат от полза.

Сода бикарбонат и бял оцет

Изсипете или напръскайте бял оцет върху жълтите петна и оставете за около 30 минути (ако петната са стари, изчакайте още).

Поръсете сода за хляб върху жълтите петна.

Отново напръскайте с оцет и изчакайте около 10 минути.

Изтъркайте с четка.

Можете да изсипете сода за хляб върху жълтите петна и да напръскате с бял оцет и да изчакате половин час. Накрая просто избършете с влажна кърпа.

Кислородна вода

Кислородната вода може да помогне да се отървете от жълтите петна, но концентрацията от 3% може да е твърде слаба, за да премахне ефективно петната.

Можете да опитате с 30% разтвор на водороден пероксид, но той е труден за получаване и е доста опасен. Отлична алтернатива може да бъде перхидролът, използван във фризьорските салони.

Белина

Белината е ефективен дезинфектант, така че може да се използва и за почистване на тоалетната. Но капакът на тоалетната трябва да се почиства с това средство само в крайни случаи, тъй като то корозира повърхностите. Ако използвате белина, осигурете добра вентилация и носете защитни ръкавици.

Изсипете около една трета чаша белина върху вътрешните стени на тоалетната. Изтъркайте с четка. Добавете две трети чаша белина към кофа с вода. Изтъркайте отстранения капак на тоалетната във вана или друг съд. Изплакнете и подсушете старателно.

Кока-кола

Ако нямате други почистващи продукти, можете да използвате и кока-кола. Основната съставка на тази безалкохолна напитка е фосфорната киселина, която ефективно разгражда варовиковите отлагания. Ето защо това средствво може да се използва и за премахване на петна от тоалетната чиния.

Изсипете бутилка от тази безалкохолна напитка в малка кофа. Потопете малко парче плат или кърпа. Поставете върху капака на тоалетната и изчакайте 10-20 минути. Изтъркайте.

Забележка: Кока-колата не е най-доброто решение, защото не дезинфекцира повърхностите. Използвайте този продукт, само когато в къщата няма други почистващи препарати.