НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Колко опасен е рутерът и защо да го изключвате преди лягане?

Колко опасен е рутерът и защо да го изключвате преди лягане?

0

Безжичните рутери са по-удобни за използване в сравнение с кабелния интернет. Но защо да изключваме рутера преди лягане?

Оставянето на такива устройства включени, особено цяла нощ, не се препоръчва. Факт е, че рутерите са източник на електромагнитно излъчване, което има изключително негативно въздействие върху човешкото здраве. Постоянното излагане на такова лъчение върху тялото може да доведе до увреждане на клетките, оксидативен стрес, нарушения на съня, безплодие и рак.

Няма такова нещо като безопасно електромагнитно излъчване. И затова е особено опасно да оставяте рутери включени, когато в стаята има деца, защото те са по-уязвими от възрастните.

Ето защо трябва да изключваме рутера.

В тази статия ще говорим за това как да използваме правилно рутерите и какви други източници на радиация ни заобикалят.

Как да използвате рутера без вреда за здравето?

Това устройство не трябва да се поставя в спалнята. Ако не изключите рутера през нощта, тялото ви ще бъде изложено на радиация денонощно.

Освен това, изключването на вашето устройство през нощта ще увеличи личната ви сигурност, тъй като когато компютърът ви е изключен от интернет, той не може да бъде хакнат. Изключването на захранването ще спести електроенергия, а безжичните рутери консумират много – два пъти повече от лаптопите и тридесет пъти повече от зарядните устройства за мобилни телефони.

Как правилно да прекъснете връзката с Wi-Fi?

Има няколко опции:

Изключете модема от контакта.

Настройте таймер (достатъчно е да поставите устройството в контакта, след това да свържете рутера към контакта и да настроите таймера).

Купете рутер с вграден таймер и оптимизирайте настройките (можете да използвате услугите на специалист или да гледате видеоклип за това как сами да извършите настройките).

Ако желаете, можете да останете онлайн, дори когато рутерът е изключен, тъй като изключването на това устройство не ограничава достъпа до кабелния интернет.

Благодарение на рутера използвате само безжичен интернет. Ако искате да сведете до минимум ефекта на радиацията върху тялото си, но в същото време имате нужда от достъп до интернет, тогава изключете рутера и свържете кабела от него към компютъра.

Невидими източници на радиация във вашия дом

Друг не по-малко опасен източник на радиация, в допълнение към рутера, е мобилният телефон. Ако Wi-Fi не е изключен на устройството, радиацията ще се отрази негативно на вашето здраве. Затова винаги трябва да поставяте телефона си в „полетен режим“ или да изключвате Wi-Fi през нощта.

Не забравяйте за таблети и други джаджи, които също могат да излъчват електромагнитни вълни, по-добре е да изключите всички такива устройства от мрежата. Наред с персоналния компютър, микровълновата фурна също нанася щети на организма, когато работи. Пространство в радиус от два метра е изпълнено с радиация, а количеството полезни микроелементи в храната, която затопляте или готвите в микровълновата намалява няколко пъти.

Телевизорът също спада към групата на “опасните” устройства и трябва да се монтира възможно най-далеч от спалнята и на разстояние поне два метра от дивана или леглото. Не забравяйте за електрическите проводници – не трябва да обособявате място за спане близо до стените, където са поставени.