НАЧАЛО ЗДРАВЕ Упражнения от известен лекар за всички, които имат нужда да излекуват врата...

Упражнения от известен лекар за всички, които имат нужда да излекуват врата и гръбнака си

0
Упражнения за врат за намаляване на болката и сковаността

Шийният отдел на гръбначния стълб е една от най-подвижните и незащитени зони на опорно-двигателния апарат, която с възрастта претърпява различни дегенеративни промени. Оттук идват и намаляването на подвижността и появата на болка. Гимнастическите упражнения за шията според д-р Бубновски са истинско спасение за милиони, защото не изискват много време и тяхната ефективност е доказана на практика.

Упражнения за врат демонстрирани от д-р Александър Шишонин

Тези прости и ефективни упражнения могат да бъдат включени в комплекса за сутрешни упражнения или да се изпълняват отделно. Преди да започнете занятията, направете леко загряване или затоплящ самомасаж на шията. Това помага да се ускори кръвообращението и движението на лимфата, както и спиране на мускулния спазъм.

Ако се появи замаяност и неразположение, докато стоите, тогава упражненията трябва да се изпълняват, докато седите. Ако болката или дискомфортът се засилят, заниманието трябва да се спре и да се консултирате с инструктор или лекар. Важен е и дихателният ритъм: упражнението се изпълнява при вдишване, а връщането в изходна позиция при издишване.

Метроном

Бавно накланяте главата към дясното рамо, след това наляво. Изправете гърба си и леко наклонете главата си към дясното рамо. Останете в това положение за 30 секунди. След като се върнете в изходна позиция, направете същото в обратна посока. Повторете 5 пъти.

Пружина

Наклонете главата си възможно най-напред, докосвайки гърдите си с брадичка. След това, леко изпънете врата си напред и нагоре. Направете 5 повторения.

Чапла

По време на това просто упражнение мускулите на шията и гръдния кош се тренират перфектно. В седнало положение изправете гърба си и поставете ръцете си на коленете. Постепенно преместете ръцете си зад гърба си, докато опъвате брадичката си нагоре. Внимателно стегнете мускулите си и останете в това положение за 30 секунди. Направете 5 повторения.

Поглед към небето

Наклонете главата си назад, след това, леко я завъртете от една страна на друга. Това упражнение се състои от 6 повторения.

Факир

Упражнения за врат за намаляване на болката и сковаността

Това упражнение частично повтаря предишното. Вдигнете ръцете си, свити в лактите, и ги притиснете над главата си. Внимателно завъртете главата си надясно и наляво, като задържате във всяка позиция за 15-30 секунди. Направете 6 повторения.

Рамка

Упражнения за врат за намаляване на болката и сковаността

Това упражнение е ефективно при остеохондроза на цервикалния и гръдния отдел на гръбначния стълб. Поставете лявата си ръка на дясното рамо, след което бавно завъртете главата си наляво. Останете в това положение за 30 секунди. След това, променяйки позицията на ръката, повторете в обратна посока. Направете 5 плавни повторения. Чувствате ли мускулите си напрегнати?

Гъска

Упражнения за врат за намаляване на болката и сковаността

Последното упражнение за укрепване на мускулите на врата се извършва в изправено положение. Изключително ефективно отпуска и разтяга мускулите, като дава усещане за освобождаване и релаксация. Застанете изправени, изпънати ръце встрани. Вратът трябва да е изправен, брадичката и раменете успоредни на пода.

Протегнете главата си напред, обърнете се настрани и протегнете брадичката си към рамото, опитвайки се да го докоснете. Повторете същото действие от противоположната страна. Направете 5 повторения за всяко рамо.

Можете да се отървете от болката във врата доста бързо, но само с редовното и правилно изпълнение на тези прости и достъпни упражнения за всички. Освен това, не трябва да забравяте за правилното хранене и отхвърлянето на лошите навици. Малко усилия и много скоро ще се отървете от изтощителната болка във врата.