НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Бърза празнична питка

Бърза празнична питка

0
Празнична питка, прави се лесно, а се получава много мека

Тази бърза празнична питка е идеална за всякакви поводи. Прави се много лесно, а се получава много мека и въздушна. С малко въображение и търпение ще направите питка, достойна за възхищение, а едно от достойнствата при месенето е именно търпението.

Въпреки че, се приготвя бързо, тестото с мая изисква топлина и време за втасване, така че с малко любов от него по-късно ще можете да направите всичко, което пожелаете. Ще останете повече от възхитени, а вашите близки ще ви помолят да им я направите и на следващия ден.

Необходими съставки:

 • 800 г брашно
 • 400-450 мл хладко прясно мляко
 • 2 яйца
 • 8 г суха мая или 35 г прясна мая
 • 1 ч. л. сол
 • 1 ч. л. захар
 • 5 с. л. олио
 • 1 с. л. оцет
 • 3 с. л. заквасена сметана
 • 50 г масло
 • 1 яйце за мазане

Начин на приготвяне:

В дълбока купа налейте малко топло мляко, добавете маята, захарта и две лъжици брашно, след което разбърайте добре, докато съставките се разтворят напълно. Отделно разбийте с вилица две яйца (на стайна температура) и ги добавете към маята.

Налейте останалото топло мляко, добавете една супена лъжица олио, една супена лъжица оцет и три супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко също на стайна температура. Разбъркайте добре.

Към течната смес постепенно добавете брашното и една чаена лъжичка сол. Отначало разбърквайте с лъжица, докато се получи меко, компактно тесто, след което месете на ръка, докато се получи меко тесто. Когато започне да се отделя от стените на купата го прехвърлете върху набрашнена повърхност и месете, като поръсвате с малко брашно според нуждите.

Тестото все още трябва да е меко на пипане, така че не добавяйте повече брашно от необходимото, а само толкова, колкото да не лепне. Оставя се в чист и сух съд, покрива се с фолио и кърпа, след което се оставя в топло помещение без течение, за да втаса за 20 минути или докато удвои обема си.

Втасалото тесто се премесва леко, след което се разделя на 11 приблизително равни части. От всяка част оформете топка, след което подредете осем топки в кръгла тава (30 см), застлана с хартия за печене.

Останалите три топки тесто се разточват върху набрашнен плот на тънки кори, големи колкото чиния. Разтопете маслото, след което намажете първата кора по цялата повърхност и покрийте с втората кора. Намажете и нея, след което покрийте с третата кора. Разточете още малко трите кори, след което отрежете 1 см от края, така че да се получи хубав кръг.

Нарежете на осем триъгълника.

Слепете двата края на всеки триъгълник и издърпайте леко острия ъгъл, за да го удължите, за да получите формата на листо или цвят на лилия. Наредете ги пред всяка топка тесто в тавата.

След това, хванете всеки връх на “листата” и го удължете още малко, след което го усукайте спираловидно 2-3 пъти и го пъхнете под топката.

Направете роза от отрязания край и я поставете в центъра на питката.

Празнична питка, прави се лесно, а се получава много мека

Покрийте и оставете да почине 10 минути, докато фурната се загрява на 180 градуса.

Празнична питка, прави се лесно, а се получава много мека

Намажете с яйце и печете за 45 минути. Ако забележите, че покафенява твърде бързо отгоре, покрийте я с хартия.

Готовата празнична питка намажете с масло за блясък и я оставете да изстине.