НАЧАЛО ЗДРАВЕ Защо ръцете изтръпват и кога трябва да се обадите на лекар?

Защо ръцете изтръпват и кога трябва да се обадите на лекар?

0
Защо ръцете изтръпват и кога трябва да се обадите на лекар

Защо ръцете изтръпват? Често това се случва поради временно нарушение на кръвообращението в крайника поради притискане на кръвоносните съдове и нервните окончания.

Всеки човек повече от веднъж се е сблъсквал с усещане за загуба на чувствителност в крак или ръка, придружено от леко изтръпване или парене.

Струва си да започнете да се движите повече или да промените позата си и чувствителността ще се възстанови. И все пак, неудобната поза по време на сън, за съжаление, не е единствената причина за изтръпване на ръцете. Ако все по-често забелязвате загуба на чувствителност в някой крайник и тя не изчезва дълго време, трябва да внимавате, защото изтръпването може да е един от симптомите на сериозно заболяване.

Защо ръцете изтръпват?

Цервикална остеохондроза

Всяко заболяване на шийния отдел на гръбначния стълб, което причинява прищипани нерви, може да доведе до изтръпване на ръцете, главоболие и проблеми с координацията.

Започнете да следите за стойката си и също правете специална гимнастика. По-добре е, разбира се, да посетите лекар, той ще предпише изследвания за откриване на патологията.

Множествена склероза

Множествената склероза е сериозно неврологично заболяване. Поради увреждане на нервните мембрани на главния и гръбначния мозък, има нарушение на преминаването на нервните импулси. Чувствителността е намалена и може да се усети изтръпване на ръцете. Ако се изключат други причини за изтръпване на ръцете, трябва да се консултирате с невролог.

Синдром на карпалния тунел

Често се наблюдава при хора, чиято дейност е свързана с монотонна работа с ръцете (програмисти, шивачки, музиканти). Поради повтарящите се движения на пръстите се получава подуване на сухожилията, които преминават през тесния канал. Нервът в канала се притиска – човек усеща неприятно изтръпване на ръката (особено сутрин). В напреднала форма това заболяване води до усложнения, до атрофия на мускулите на пръстите.

Тромбозата на вените на крайниците

Тромбът забавя притока на кръв, така че доставянето на вещества, важни за поддържане на функцията на крайниците, се прекъсва. Заболяването задължително изисква правилна диагноза и лечение.

Анемия и диабет

Тези заболявания често са придружени от нарушение на кръвообращението в крайниците и в резултат на това се появява изтръпване.

Невралгия на брахиалния плексус и продължителни възпалителни процеси в околните тъкани

Те могат да причинят болка, последвана от изтръпване на ръката.

Нарушаване на мозъчното кръвообращение (инсулт)

Това е най-опасната причина за изтръпване на ръцете. Ако изтръпването на ръцете е придружено и от нарушение в движението на долните крайници, объркване, главоболие, нарушения на говора и зрението, трябва незабавно да се обадите на линейка!