НАЧАЛО ЗДРАВЕ Лененото семе е полезно за метаболизма, а само тези семена укрепват цялостното...

Лененото семе е полезно за метаболизма, а само тези семена укрепват цялостното здраве

0
Здравословни семена, които е добре да присъстват в диетата

Много хора обичат да похапват тези здравословни семена. Колкото са вкусни, толкова са и полезни.

Семената са известни като храна, която в малко количество има по-висока калорична и хранителна стойност. Ето защо, назад във времето те са били събирани и ценени като храни с изключителна хранителна стойност. В днешно време често ги наричаме суперхрани.

Тиквени семки

Тиквените семки са източник на минерали: като калий, цинк, магнезий, желязо, фосфор и манган. Те са отлична закуска за диабетици. Важно е да поддържаме нашата имунна система силна. Те са особено важни за мъжете, тъй като съдържат фитостероли, които са полезни за простатата. Съдържат протеини и са добър източник на ненаситени мастни киселини – омега-6 и по-малко омега-3. Богати са на фибри и понижават „лошия“ LDL холестерол.

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки крият много полезни съставки. Само една шепа семки може да ви осигури много хранителни вещества и да подобри здравето ви. Лечебните свойства на слънчогледовите семки се дължат на богатството им на витамини. Народната медицина отдава голямо значение на слънчогледовите семки при лечение на ревматизъм, артрит, за укрепване на зрението и забавяне на стареенето.

Ленено семе

Лененото семе има най-добър ефект в смляно състояние, тъй като се усвоява по-бързо. То е ефективно за подобряване на здравето храносмилателния тракт и ускорява метаболизма. Отлично средство е при запек, а ежедневната му консумация регулира изпражненията. Затова се използва в диети с цел отслабване. Ленените семена имат благоприятен ефект и върху репродуктивния процес, като поддържат баланса на хормоните и регулират менструалния цикъл. Те са богати на витамини Е и В комплекс, минерали, калий, калций, магнезий, цинк и селен.

Похапвайте по-често тези здравословни семена!