НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Няма да се прибера от чужбина, само за да се грижа за...

Няма да се прибера от чужбина, само за да се грижа за старите си родители

0
Родителите ми имат нужда от грижи, но не мога да съм до тях

Майка ми ме е родила на 38 години. Да си късно родено дете означава, че още в юношеска възраст трябва да мислиш за родителите ти, които скоро ще остареят. Тези мисли ме глождеха през цялото време, докато учех в университета. Тогава се омъжих и започнах да мисля повече за себе си.

За съжаление, нямах късмет в личния ми живот. Година след сватбата забременях и шест месеца по-късно съпругът ми и аз осъзнахме, че съвместният ни живот е по-скоро мъчение, отколкото щастлив брак. Разведохме се по взаимно съгласие, но след раждането на Надя, баща й се промени.

Отказа да плаща издръжка. Започна да говори, че детето не е негово и т.н. Бях толкова отвратена да чуя всичко това, че реших да не ходя в съда. Мислех, че можем да се справим по някакъв начин сами. Така и стана. Първите 3 години бяха много трудни. Но след това, животът ни започна да се подобрява малко по малко.

Сега дъщеря ми е на 10 години, а аз съм на 31. Реших да се преместим да живеем в чужбина при един приятел, с когото учехме в един университет. Той ми помогна с документите и други неща.

Адаптирахме се много бързо. Дъщеря ми си намери нови приятели, а аз имах късмета да започна работа. Като цяло смятам, че тук мога да осигуря по-добро бъдеще на дъщеря си.

Всичко беше наред, докато майка ми не започна да ми звъни и да се оплаква от живота си. Родителите ми имат нужда от моите грижи.

Майка ми сега е на 69 години. Съгласна съм, че това е сериозна възраст, но за мен не е критична.

Освен това, не си спомням да е имала хронични заболявания или нещо подобно. Започнахме да говорим по-често и ми се стори, че проблемът изобщо не е, че тя и баща ми се нуждаят от грижи.

Просто майка ми мисли, че никога повече няма да се върна.

Като цяло съм изправена пред сериозен избор: да се прибера или да остана в чужбина с дъщеря си. Във всеки случай няма да се прибера веднага. Ако се наложи ще наема медицинска сестра за родителите си.

Според майка ми, това не е решение на проблема. Тя смята, че медицинските сестри взимат парите и не си вършат работата. Родителите ми започнаха да протестират като малки деца. Не знам какво да правя. От една страна искам да им помогна. От друга страна имам дъщеря. И тя е най-важното нещо на света за мен.

Колкото по-възрастни са родителите, толкова по-голям е шансът в един момент да започнат да манипулират порасналите си деца. Но решението на подобни проблеми винаги е да приоритизирате собствения си живот и да защитите границите си.

Вие какво ще ме посъветвате?