НАЧАЛО ЗДРАВЕ Следните признаци показват, че сте твърде стресирани

Следните признаци показват, че сте твърде стресирани

0
Прекомерен стрес: Как да го разпознаете и как да го намалите?

При продължителен прекомерен стрес тялото се разболява. Ето как да го разпознаете и какви мерки да вземете, за да го намалите.

Кожни проблеми

Стресът може да причини или да влоши кожните проблеми. Кортизолът задейства освобождаването на възпалителни съединения от кожните клетки, които допринасят за влошаване на състояния като: псориазис, атопична екзема, алопеция, розацея и акне. Тези видими кожни заболявания впоследствие влошават самочувствието на пациентите и могат да причинят още повече стрес.

Добрият нощен сън намалява нивата на кортизола. По-малкият прием на захар от своя страна намалява възпалението. Ако имате акне, не влошавайте състоянието на кожата си, като стискате пъпките си. Опитайте с нежен овлажнител и се консултирайте с дерматолог.

Понижен имунитет

Кортизолът потиска имунните клетки, намалявайки способността ни да се борим с бактерии и вируси. Прекомерният стрес може да причини автоимунни състояния, при които обърканата имунна система атакува здрави клетки.

Укрепете имунната си система със здравословен начин на живот. Не пушете, ограничете приема на алкохол и се насладете на здравословна диета от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Не забравяйте да се подлагате на редовни медицински прегледи.

Храносмилателни проблеми

Нашият мозък и храносмилателната система са свързани чрез блуждаещия нерв, така че стресът често се проявява в червата. Това е един от най-големите тригери за синдрома на раздразнените черва и може да намали броя на добрите щамове бактерии.

Приемайте качествени пробиотици. Освен в хранителните добавки, можете да ги намерите и в някои видове храни.

Хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост може да причини увреждане на червата. Имунната система впоследствие предизвиква възпалителна реакция, когато се консумират определени храни. Стресът допринася за това увреждане на червата, увеличавайки риска от хранителна непоносимост, така че цикълът се повтаря.

Преминете към по-здравословна диета, спете достатъчно и спортувайте.

Тревожност и депресия

И двете състояния са свързани с прекомерен стрес. Изключително напрегнатите периоди често предизвикват пристъпи на паника и лошо настроение. Хроничният стрес влияе на паметта и концентрацията и може да ни доведе до панически състояния.

Упражненията са страхотни. Те произвеждат ендорфини – химикали в мозъка, които са естествени болкоуспокояващи. Опитайте йога и дълбоко дишане.

Умора и безсъние

Въпреки че се чувстват уморени през целия ден, много хора имат проблеми със съня под стрес. Това е порочен кръг. Стресовите ситуации са по-трудни за справяне, когато сте уморени, което води до повече стрес.

Създайте си редовен график за сън. Осигурете си спокойна среда за сън, вземете си топла вана или направете медитация. Намалете приема на кофеин и не яжте и не пийте твърде много късно вечер.

Ниско либидо и безплодие

Хормонът на стреса кортизол се състои от същите градивни елементи като половите хормони естроген, прогестерон и тестостерон. Ако тялото ви произвежда повече кортизол, то го балансира чрез намаляване на половите хормони. Ето защо стресът също може да намали плодовитостта.

За да увеличите либидото си, хранете се здравословно, спортувайте редовно и спете достатъчно. Говорете открито с партньора си за проблемите си, за да облекчите напрежението във връзката си.