НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Успешен метод за отглеждане на разсад от краставици, устойчив на вредители и...

Успешен метод за отглеждане на разсад от краставици, устойчив на вредители и болести

0

Отглеждането на краставици чрез разсад от чаши или саксии, позволява получаване на ранна реколта. Освен това, растенията са силни и устойчиви и могат да издържат на атаките на вредни насекоми и разпространението на гъбични патогени. Ето защо, ние предпочитаме този метод и вече не сеем семена от краставици директно в градината.

Необходими са ви:

  • семена от краставици
  • тенджера + хартиени кърпи
  • субстрат за засаждане
  • пинсети
  • престояла вода
  • пластмасови чаши (200 мл)
  • кафез
  • голямо парче фолио
  • минерален или естествен тор с фосфор и калий

Покълнете семената, като ги поставите в малка тенджера, покрита с хартиени кърпи, напоени с вода. Покрийте с капак и поставете съда близо до нагревател, така че температурата около него да е около 28 градуса‌. При спазване на тези условия семената поникват за 8-10 часа.

Засейте разсад от краставици в началото на април.

Пресейте почвата и я смесете с малки количества компост, дървесна пепел и пясък. Субстратът трябва да е лек и рохкав.

Напълнете чашите с подготвения субстрат, като оставите около 2-3 см свободни.

Направете вдлъбнатина от около 2 см в субстрата във всяка чаша и поставете семе в нея. Покрийте със субстрат. Полейте с престояла вода.

Покрийте дъното на кафез с найлон и наредете чашите в него. Покрийте ги с найлон, за да създадете парников ефект и ги поставете на топло място (около 25 градуса‌), докато се появят първите издънки.

След това, отстранете найлона и дръжте кафеза на слънчево или изкуствено осветено място (10-12 часа на ден), докато издънките се появят във всички чаши. Не забравяйте периодично да поливате субстрата.

Вече можете да изнесете кафеза на закрития балкон или на закритата веранда през деня.

Ако температурата падне под 16 градуса‌, покрийте го с найлон, като го закрепите с куки, но оставите дупка за циркулация на въздуха. Вечер слагайте кафеза под ултравиолетова лампа за още 3-4 часа, за да предотвратите прекомерното издължаване на разсада.

Когато се появят 1-2 истински листа, допълнете със субстрат чашите. Направете това преди да го полеете. Така ще предотвратите прекомерното издължаване на разсада и ще го стимулирате да развие нови корени от частта на стъблото, която сте покрили с пръст.

3-4 дни след допълването на субстрата в чашите, наторете разсада с тор, съдържащ фосфор и калий (без азот).

След 28-30 дни разсадът ще бъде достатъчно развит и готов за засаждане в градината (около средата на май).

Преди това ги оставете навън за 2-3 дни, за да свикне с ниските нощни температури.