НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Добавете това в дупките при засаждането на доматите: Реколтата ще бъде богата...

Добавете това в дупките при засаждането на доматите: Реколтата ще бъде богата и здрава

0

За да получите червени и сочни домати, трябва да положите усилия. Необходимо е да знаете какъв тор за домати да сложите в дупките при засаждане, как да подготвите почвата и с какво да я наторите. Само предварително подготвената и наторена почва е гаранция за голяма и вкусна реколта.

Доматите се засаждат през пролетта, но подготовката на почвата трябва да започне през есента. Този процес е много важен, тъй като добавянето на торове по време на прекопаването допринася за обогатяването на почвата с необходимите витамини.

Тор за домати

Използването на фосфорни и калиеви торове е просто задължително. Всяка почва се нуждае от тези минерали. Разпръснете торовете по повърхността на почвата, след което я прекопайте. Ако почвата е кисела, алкализирайте я.

Птичият тор съдържа азот, така че е изключително полезен за почвата. Ако имате купчина тор в двора, който е ферментирал в продължение на една година, разпръснете го по повърхността на земята. Добавянето на суперфосфат към оборския тор засилва действието на полезните вещества и кореновата система на доматите ще получи абсолютно всички необходими елементи. Дървесната пепел и компостът носят много ползи за почвата и бъдещите зеленчуци.

Почвата не само ще бъде отлично подготвена за засаждане на домати, но и ще бъде лека и рохкава. Не забравяйте, че голямата реколта от домати зависи изцяло от нейната подготовка.

След есенната подготовка на почвата тя е обогатена с всички полезни елементи. Но през пролетта, 24 часа преди засаждането на разсада, трябва да добавите слаб разтвор на калиев перманганат и разтвор на мая (10 г прясна мая на 10 литра престояла вода).

Разтворът с мая трябва да престои в продължение на 24 часа. При засаждане на домати се изсипва във всяка дупка – приблизителната доза е 220 мл. В дупката за засаждане е необходимо да поставите натрошени черупки от яйца. Те допринасят за подхранване на растението.

Калиевите торове също са полезни за кореновата система на доматите. Отличен източник на калий е пепелта, която може да се получи чрез изгаряне на слама, суха трева или слънчогледови стъбла. Поставете 100 г суха пепел във всяка дупка.

След засаждането на разсада, поръсете с компост.

По време на засаждането на домати както в оранжерията, така и в градината не се препоръчва използването на минерални торове.

Те ще са необходими по време на по-нататъшното развитие на растенията. Първоначално, растенията трябва да се укрепят и да оформят кореновата си система. Следователно, добавените в почвата през есента съединения и малкото количество органични вещества, използвани през пролетта, са достатъчни за първите етапи от тяхното развитие.

Излишъкът от торове по време на засаждането на разсада може да доведе до унищожаване на кореновата система. Ако разсадът е бил отгледан в торфени чаши, тогава можете да пропуснете добавянето на сместа от торове в дупката за засаждане!

С какво трябва да наторите почвата след засаждането на доматите?

За да ви зарадва реколтата от домати, трябва редовно да наторявате както растенията, така и почвата. Трябва да знаете какви торове се използват, техните дози и периоди на торене.

След 14 дни след засаждането наторете почвата с комплексен тор: една чаена лъжичка на 900 мл вода. След още 10 дни налейте в основата на всеки корен разтвор на калиев перманганат, в който сте добавили азотен, фосфорен и калиев тор. След 14 дни наторете почвата със суперфосфат и калий: 100 г от сместа за всеки корен.

На 10-ия ден след засаждането използвайте птичи тор. Трябва да се разреди с вода в съотношение 1:15. През този период е полезно да се поръси пепел около храстите. След 3 седмици наторете почвата с амониев нитрат: 25 г на 8 литра вода. Когато се появят първите цветове, наторете растенията с оборски тор и тор с азот, фосфор и калий (20 г на 8 л вода). След това, трябва да извършите още 3 подхранвания на интервали от 14-20 дни.

През този период най-добрите торове за домати са оборският и птичият тор.

Ако добавите люспи от лук към дупките, ще имате здрави растения, които са устойчиви на различни заболявания и растат бързо. При ниски температури те няма да бъдат засегнати.

Само шепа люспи от лук осигуряват нормален растеж и развитие, обилно плододаване и отлично наторяване с полезни витамини. В допълнение, люспите на лука съдържат много етерични масла, които ефективно се борят с вредителите.

Разсадът не е подложен на нашествието на колорадски бръмбари, а кореновата система се адаптира бързо и не гние. По време на периода на растеж, трябва да наторите растенията 2-3 пъти. Вземете 300 г люспи от лук, залейте ги с вряла вода и ги оставете да се запарват за 10 часа. След това, разредете получения разтвор: 4 литра тор на 20 литра вода.

Само 2 пръскания през целия период на отглеждане на доматите са в състояние да предотвратят гъбични заболявания и брашнеста мана. Процедурата за пръскане се извършва по време на развитието на завръзите и по време на цъфтежа. Пригответе разтвора: залейте 100 г люспи от лук с 1 литър вряла вода, след което ги оставете да се запарват в продължение на 20 часа. Прецедете и използвайте получения разтвор. Почвата трябва да се полива предварително.

Още съвети:

Към края на юли-август, намалете значително поливането. Поливайте веднъж седмично вечер, тъй като излишната вода може да напука плодовете.

По време на поливането през юни и юли можете да разтворите 50 г прясна мая в кофа с вода и да изсипете 1 литър разтвор под всеки храст.

Не изхвърляйте сухия хляб! Накиснете 500-600 грама хляб в 15 литра вода и оставете на открито и слънчево място за 48 часа. Изсипете 1 литър разтвор на корен. Резултатът ще ви изненада приятно: растенията са устойчиви, имат красиви листа и много плодове.

Вероятно сте чували, че доматите обичат риба. По време на засаждането на разсада можете да сложите замразена цаца или друга риба в дупките. А по време на градинарския сезон, ако имате кости или риба, можете да ги заровите около корените. Те се нуждаят от фосфор.