НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето 10-те най-често срещани симптома, че имате проблем с щитовидната жлеза

Ето 10-те най-често срещани симптома, че имате проблем с щитовидната жлеза

0

Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда в средата на шията. Въпреки че е сравнително малка, тя играе ключова роля във функционирането на метаболизма и е тясно свързана със сърцето, черния дроб, мозъка, бъбреците и нашата кожа. Ако вашата щитовидна жлеза не работи добре, могат да се развият заболявания.

Ние не забелязваме най-честите симптоми, игнорираме ги и следователно дори не разпознаваме болестта. Възможността за разпознаване на симптомите би улеснила възможностите за лечение.

10-те най-често срещани симптома, че имате проблем с щитовидната жлеза:

Умора

Един от първите предупредителни признаци е прекомерната, необяснима умора. Това е особено характерно за хора, които имат нужда да си починат между ежедневните задачи, защото са уморени. Хроничната умора така или иначе не предвещава нищо добро, затова е препоръчително посещение при лекуващия лекар.

Внезапна промяна в телесното тегло

Тези, които изпитват внезапно наддаване на тегло, особено ако внимават какво ядат, почти сигурно е, че имат проблем с щитовидната жлеза. Обратното също е вярно и за хората, които са загубили твърде много тегло без диета или упражнения.

Депресия и тревожност

Ако не приемате лекарства с подобни странични ефекти, честите симптоми на депресия и тревожност са симптоми за проблем с щитовидната жлеза. Тироидният хормон намалява серотонина в мозъка, което води до промени в настроението, лека или тежка депресия и пристъпи на паника без видима причина.

Менструални проблеми

Ако има някакви необичайни аномалии по време на вашето месечно кървене, като прекомерно кървене, кафеникави петна, дълъг цикъл или дори пропуснати периоди, има голяма вероятност хормоните на щитовидната жлеза да са отговорни за това.

Косопад

Необяснимият косопад често е свързан с проблеми с щитовидната жлеза. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза водят до необичаен косопад. Също така е обичайно веждите и миглите да падат, а косата да е суха и чуплива.

Промяна в телесната температура

Ако по някаква причина няма обяснение за внезапните усещания за топло или студено, тогава има проблем с щитовидната жлеза.

Дрезгав глас, неприятен вкус в устата

Дрезгавостта, подуването, възпалението или хъркането често са причинени от проблеми с щитовидната жлеза. Появява се болка във врата, сякаш сте спали лошо. Ако забележите подобен проблем, препоръчително е да посетите лекар.

Проблеми с червата

Запекът и диарията са симптоми на нарушение на щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза нарушават работата на червата.

Прекомерна сухота на кожата

Напуканата, лющеща се, сърбяща и болезнена кожа може да бъде резултат от проблем с хормоните на вашата щитовидна жлеза. Структурата на ноктите също се променя и изтънява, лесно се чупят.

Мускулни и ставни болки

Причината за този вид болка с неясен произход може да бъде щитовидната жлеза.