НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ако искате умът ви да е свеж, докато остарявате, правете тези прости...

Ако искате умът ви да е свеж, докато остарявате, правете тези прости упражнения!

0
Упражнения за мозъка, които поддържат добрата памет

Ако тренирате редовно, тялото ви ще остане здраво и ще избегнете болестите, които се появяват при много хора с напредване на възрастта. Не е по-различно и с мозъка. Тренирайте редовно със следните упражнения за мозъка, за да поддържате паметта и ума си свежи!

Гледайте списък с думи от цветове, но всяка е написана в различен цвят от това, което думата всъщност означава. Започнете да произнасяте на глас цвета, с който е написана думата! След това обратното: прочетете цветовете!

Това упражнение е чудесно за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, например, защото разпознаването на цветовете и текста не се извършва от едно и също полукълбо на мозъка. Можете да изградите нови връзки между двете мозъчни полукълба. Освен това, упражнението подобрява паметта и концентрацията.

Таблица на Шулте

Съсредоточете се върху числото 19 в средата. След това, потърсете 1 и намерете всички числа във възходящ ред, като задържите очите си върху всяко едно за няколко секунди. Когато сте готови, можете да нарисувате друга таблица за себе си. Числата се разбъркват по същия начин.

Тази задача увеличава скоростта на предаване на информация в мозъка и поддържа периферното зрение.

Огледално рисуване

Вземете два листа хартия и един химикал във всяка ръка. Започнете да рисувате различни геометрични фигури с две ръце. Можете също да пишете цифри или букви.

Тази задача активира и двете полукълба на мозъка и го обучава да прави две неща едновременно.

Знаци

Покажете знака „ок“ с дясната си ръка и знака „победа“ с лявата си ръка. След това сменете ръцете: дясната трябва да показва “победа”, лявата трябва да показва “ок”. Повторете няколко пъти.

Предимството на упражнението е, че тренира концентрация и ви кара да практикувате бързо превключване между дейности.

Още страхотни упражнения за мозъка:

  • Упражнявайте с недоминиращата си ръка: практикувайте писане, използване на компютъра или готвене с нея! Миенето на зъбите и сресването на косата също са подходящи дейности.
  • Вземете душ със затворени очи! За други ежедневни дейности опитайте какво е да изпълнявате задачата със затворени очи (разбира се, ако не ви завива свят).
  • Опитайте нови маршрути.
  • Гледайте филми без звук и се опитайте да разберете за какво става въпрос само по жестовете на актьорите.