НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грешки в отглеждането на разсада, при които той се издължава

Грешки в отглеждането на разсада, при които той се издължава

0

Днес ще разгледаме най-често срещаните грешки при отглеждане на разсад в апартаментни условия. Не ги допускайте и вие!

Грешка номер едно – времето за засаждане на разсада

Някои хора засяват разсада в средата на януари. Това е възможно и оправдано, когато имате на разположение отопляема оранжерия, в която можете да отглеждате зеленчуци почти през цялата година. Ако посеете разсада твърде рано, той ще се издължи и ще е слаб.

Изчислете времето за сеитба и не бързайте.

Грешка номер две е най-баналната – засаждане на повече растения на по-малка площ

Резултатът е конкуриращи се помежду си растения за ресурси. Издължаването на стъблата в този случай е неизбежно.

Засадете семената в строго съответствие с препоръките на опаковката със семена.

Грешка номер три – неспазване на температурния режим

Колкото по-висока е температурата в помещението, толкова по-бързо разсадът започва да се издължава. Прохладата, напротив, води до потискане на растежа – но в този случай корените се развиват много по-интензивно.

Оптималната температура за отглеждане на разсад от зеленчукови култури е от 18 до 21 градуса, за студоустойчивите (например зеле) температурите са дори по-ниски, от 13 до 16 градуса.

Грешка номер четири – липсата на осветление

Първоначално, растенията се нуждаят от постоянна дифузна светлина за 14 часа на ден. В края на зимата и началото на пролетта, това е трудно постижимо.

Има само един изход – организирането на компетентно осветление. Фитолампите са добра алтернатива на естественото осветление.

Грешка номер пет – нарушаване на режимите на поливане и подхранване

Не може без допълнителни хранителни вещества, но всичко се прави с мярка. В стремежа си да получат красиви, силни растения, градинарите започват безсмислено да прилагат торове, което в крайна сметка заплашва да потисне разсада.

Поливането също трябва да бъде умерено. Поливайте растенията, само когато почвата изсъхне – с утаена вода при стайна температура.